Directorul ASP spune că a fost convocat în ședință la Președinție unde „i s-ar fi sugerat” să anuleze licitația de 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor. Președinția anunță că declarațiile directorului vin după ce instituția a sesizat PG: „În cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP”
Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, a susținut joi o conferință de presă pentru a anunța că majorările înregistrate la serviciile prestate de către Agenție au fost operate conform legii, la fel ca și licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.
După anunțul principal, Zara a făcut mai multe declarații cu privire la organizarea licitației. El spune că în luna iunie curent a fost invitat, de două ori, de către secretara Consiliului Suprem de Securitate (CSS), consiliera președintei în domeniul apărării și securității, Ana Revenco, la Președinție, unde potrivit lui, atât Revenco cât și consilierul pe probleme economice, Veaceslav Negruță, i-ar fi sugerat acestuia că agenția trebuie să anuleze licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.
Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Președinției confirmă că au avut loc două ședințe protocolare în cadrul cărora directorului ASP i-au fost transmise îngrijorările și recomandările instituțiilor statului formulate pe subiectul licitației, menționând însă că nimeni nu i-a dat nicio indicație lui Zara. Responsabilii din cadrul instituției prezidențiale susțin că în cadrul ședințelor directorului Agenției i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, dar și că declarațiile acestuia, din cadrul conferinței de presă, vin după ce Președinția a sesizat Procuratura Generală pe marginea acestui subiect.
În cadrul conferinței de presa, șeful Agenției a menționat că reprezentanții Președinției „i-au sugerat cu text deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație demarată deja”.
„Licitația propriu-zisă și interesul sporit al unor persoane din cadrul Președinției – a așa-numitor oameni buni. Pe parcursul lunii iunie am fost invitat la Președinție de două ori de către Ana Revenco, consiliera președintelui R. Moldova.Pe lângă discuții referitor la procedură și alte aspecte ce țin de licitația dată, mi s-a sugerat cu text deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație demarată deja. Aceleași sugestii au venit și de la consilierul prezidențial, Veaceslav Negruța, dar nimeni nu mi-a dat nici o indicație la subiectul dat în scris. Licitațiile ASP sunt organizate odată la 3-5 ani”, a declarat Vladislav Zara.
Veaceslav Negruță, consilierul pe probleme economice a președintei R. Moldova, Maia Sandu, a confirmat faptul că la Președinție au avut loc două ședințe pe tema licitației organizate de ASP și că directorului Agenției i-au fost comunicate recomandările formulate de instituțiile statului în legătură cu licitația ASP, dar și riscurile desfășurării acesteia.
„Este adevărat că au avut loc două ședințe la Președinție în care a fost convocat directorul ASP. Eu am participat la o ședință. Motivul convocării ședințelor au fost informațiile parvenite la Președinție de la instituțiile statului care au arătat anumite riscuri și acțiuni concertate vizavi de modul în care licitația a fost inițiată, introdusă în planul de achiziții și alte elemente care duceau la anumite concluzii vizavi de corectitudinea acestui exercițiu de licitație organizat de ASP. Informația de la instituțiile statului a fost adusă la cunoștință directorului ASP. Ședințele au fost protocolate, și, respectiv, directorului ASP i s-a vociferat ce scrie ca recomandare din partea instituțiilor statului nu a mea personal poziție. Am adus la cunoștință despre riscuri”, a menționat Veaceslav Negruță pentru ZdG.
Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, serviciul de presă al instituției prezidențiale ne-a comunicat că „cel mai probabil declarațiile lui Zara vin în contextul în care Președinția a sesizat Procuratura Generală” pe acest caz și i s-a solicitat directorului ASP să vină cu argumente privind majorarea tarifelor la serviciile prestate de ASP.
„Confirmăm că directorul ASP a fost invitat la două ședințe protocolare, pornind de la informațiile parvenite în adresa Președinției privind riscurile identificate în raport cu securitatea actelor oficiale. Scopul ședințelor a fost de a-i aduce la cunoștință elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale. I s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate toate riscurile care planează asupra acesteia. Cel mai probabil, reacția dânsului a venit ca urmare a faptului că Președinția a sesizat Procuratura pe acest caz. Totodată, în cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, justificarea prezentată fiind neconvingătoare”, se menționează în răspunsul emis de Președinție.
Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat la sfârșitul lunii aprilie o licitație deschisă în valoare de 498 356 865 lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.
- DOC/ ASP anunță licitație deschisă de aproximativ 500 de milioane de lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate și permise de conducere. Un deputat PAS a expediat demersuri către autorități pentru a stopa achiziția
- Precizările ASP privind licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare
În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a expediat miercuri, 12 mai, un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, și șefului ASP – Vladislav Zara, prin care a solicitat stoparea achiziției. Totodată, deputatul a cerut Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice achiziția și să ofere informații cu privire la „posibilele elemente de fraudă”.
Ziarul de Gardă a contactat serviciul de presă al ASP pentru a afla de ce este necesară o asemenea achiziție și dacă în depozitul ASP există o rezervă de 400 mii de blanchete. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Olesea Pasicovschi, ne-a spus să expediem o solicitare de informații la acest subiect.
La 13 mai curent, într-un răspuns pentru ZdG, responsabilii din cadrul ASP au declarat că procedura de achiziție publică s-a organizat, în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice și Hotărârii Guvernului Nr. 544/2019 cu privire la unele măsuri de organizare a procesului de achiziții în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.