Directorul ANSP explică de ce doar 29 de angajați din sistemul medical care s-au infectat la locul de muncă vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei
Din cele 390 de cazuri de infectare a personalului medical cu COVID-19, doar 29 de persoane vor beneficia de indemnizația unică de 16 mii de lei, promisă de autorități. Anunțul a fost făcut de Nicolae Furtună, director ANSP.
Potrivit lui Furtună, doar în cazul acestor 29 de lucrători medicali s-a stabilit că infectarea s-a produs în cadrul condițiilor de muncă.
„Doar la acești 29 de oameni a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică s-a stabilit că au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, susține Nicolae Furtună.
Nicolae Furtună a vorbit despre câteva exemple în cazul cărora, lucrătorii medicali nu vor beneficia de indemnizația promisă de autorități.
„Personalul de la Bălceana, acordând asistență medicală persoanei infectate și necunoscând statutul ei, au contactat virusul. Deci este un caz clasic de asociere a prestării serviciului și infectării”.
„Personalul medical de la Carahasani s-au infectat neacordând asistență medicală primară. Contactarea virusului s-a făcut comunitar. Așa s-a întâmplat și la Spitalul de Psihiatrie”, a mai adăugat Furtună.
Șeful ANSP spune că aceste decizii au fost luate de o comisie de specialiști și experți ai ANSP, împreună cu șefii instituților medicale din teritoriu.
Totodată, potrivit lui Furtună, lucrătorii medicali s-au conformat acestei decizii.
„Persoanele au făcut cunoștință cu aceste informații și au înțeles”, a mai precizat directorul ANSP.
Prin decizia Guvernului din 10 aprilie, 29 de lucrători medicali vor primi indemnizații unice a câte 16 mii de lei pentru că s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă, în perioada lunii martie. Aceștia sunt primii angajați din sănătate infectați. În acest scop, a fost alocată suma de 464 mii de lei din fondul de intervenție a Guvernului.
Până acum, s-au înregistrat două decese din rândul lucrătorilor medicali.