Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directoarea Centrului Național de Asistență…

Directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, care era suspendată din funcție, și-a depus cererea de demisie. Nemerenco: „Procesul nu s-a încheiat aici, cu o cerere de demisie”

Directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Natalia Catanoi, suspendată din funcție printr-un ordin semnat la 13 ianuarie, și-ar fi depus cererea de demisie din proprie dorință cu 7 zile în urmă, anunță ministra Sănătății Ala Nemerenco.

„I-am acceptat cererea și am dispus prin ordin demiterea”, a scris ministra pe rețelele sociale.

Totuși, potrivit Alei Nemerenco, comisia de anchetă își va continua activitatea, iar „procesul nu s-a încheiat aici, cu o cerere de demisie”.

„Cetățenii care plătesc contribuția în sistemul de asigurări medicale au dreptul să cunoască unde și cum sunt utilizați banii lor și cum în această instituție activau/activează și acum în aparatul administrativ, și nu doar, în diferite funcții familii și clanuri întregi – de la mame, tați, la copii, bunici, gineri, cumnați, soți, soții, nepoți, etc. Mulți dintre ei nici nu se arătau la serviciu. Lucrau în alte instituții și cumulau la CNAMUP. În vară existau și consilieri în cancelarie. Consilieri ai consilierilor. Cu salarii grase. O direcție de relații externe, de parcă instituția e minister de externe. Una de comunicare. Alta de relații cu presa. Asta nu e să îngheți pe UAZ la solicitare…

Toți cei care ați dus-o bine ani de zile, pregătiți-vă să întoarceți banii inapoi.

Stat în stat acest CNAMUP. De fapt o căpușă”, a afirmat ministra Sănătății.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Natalia Catanoi, numită în această funcție acum șase luni, a fost suspendată „din cauza managementului defectuos al instituției”, iar Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă de serviciu asupra activității acesteia.

Potrivit Ordinului semnat, pe 13 ianuarie, de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ancheta a fost inițiată „în scopul elucidării faptelor care au condus la un management defectuos în situații de urgență a Serviciului național de asistență medicală urgentă prespitalicească, serviciul medical care necesită gestionarea operativă a cazurilor, ținând cont de faptul că unele din ele s-au soldat cu decesul pacienților”.

Atunci, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Natalia Catanoi a declarat că va aștepta decizia comisiei de anchetă și apoi va decide care vor fi acțiunile sale ulterioare.

De asemenea, Natalia Catanoi a menționat că pe 16 ianuarie la IMSP CNAMUP a fost numit un nou vicedirector. Este vorba despre Iurie Crasiuc, directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 1. Informația a fost confirmată de Elena Mudrîi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății: „Interimatul funcție de director este preluat automat de vicedirector. Director interimar nu a fost numit”.