Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Dintr-o țară cu probleme economice,…

„Dintr-o țară cu probleme economice, grație sprijinului comunitar a devenit una dintre țările cele mai de succes”. Prima vizită în Republica Moldova a unui speaker irlandez

Sursa foto: parlament.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, despre parcursul european al țării noastre și sprijinul pe care îl poate oferi Irlanda, se arată într-un comunicat vineri, 31 mai.

În cadrul discuțiilor, șeful legislativului și-a exprimat toată recunoștința pentru sprijinul primit de Republica Moldova în dezideratul de a face parte din marea familie europeană.

„Republica Moldova are de învățat multe de la parcursul european al Irlandei. Dintr-o țară cu probleme economice și demografice, grație sprijinului comunitar, dar și al unor reforme structurale și politici inspirate, a devenit una dintre țările cele mai de succes, ceea ce ne dorim și pentru noi”, a subliniat Igor Grosu.

Cei doi președinți de parlament au vorbit și despre comunitatea de moldoveni din Irlanda, precizând că muncesc onest, cu sârguință și au grijă să organizeze evenimente culturale, sociale, prin care să arate tradițiile strămoșești. În context, Igor Grosu a salutat decizia autorităților irlandeze de a deschide, în 2025, o Ambasadă în Republica Moldova. „Acest pas ne va permite ca, pe viitor, să avem mai multe noutăți în beneficiul cetățenilor noștri, cum ar fi noi curse aeriene sau recunoașterea permiselor de conducere. Împreună vom reuși să construim în Moldova un viitor în pace și bunăstare”, a mai spus președintele Parlamentului.

Tot astăzi, speakerul irlandez a avut întrevederi cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, și cu membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Irlanda din Parlamentul Republicii Moldova.

Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Este prima vizită în țara noastră a unui speaker irlandez în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-irlandeze.