Principală  —  IMPORTANTE   —   Din fondul de rezervă a…

Din fondul de rezervă a Primăriei Chișinău vor fi alocați 250 mii de lei pentru tânăra care a rămas fără picioare în urma unui accident rutier de pe Viaduct, anunță autoritățile municipale

Primăria municipiului Chișinău anunță vineri, 17 februarie, că a fost luată decizia ca 250 mii de lei să fie alocați din fondul de rezervă pentru Marcela Paladi, tânăra de 25 de ani care a fost lovită în noaptea de 5 spre 6 februarie de o mașină în timp ce încerca să plaseze triunghiul reflectorizant pentru a avertiza șoferii despre producerea unui accident mai puțin grav în care fusese implicată.

„Plus s-a luat decizia de a fi donat un pat multifuncțional și acordarea suportului de reabilitare în cadrul instituțiilor medicale municipale. Îndemnăm șoferii să respecte regulile circulației rutiere, pentru siguranța tuturor”, anunță autoritățile municipale.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, a declarat că decizia a fost luată „în cadrul Comisiei pentru fondul de rezervă a Primăriei care s-a întrunit astăzi”.

Autoritățile au pornit o cauză penală după ce Marcela Paladi, o tânără de 25 de ani, a fost lovită în noaptea de 5 spre 6 februarie de o mașină în timp ce încerca să atenționeze șoferii despre un accident. La zece zile de la acest incident, șeful Inspectoratului General de Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, susține că expertiza medico-legală, precum și cea tehnico-științifică a mijloacelor de transport implicate în accident urmează să fie finalizate. Ulterior, dosarul va fi trimis în instanța de judecată.

Între timp, a fost lansată o petiție online prin care se cere tragerea la răspunderea penală a șoferului automobilului de model BMW, care a lovit tânăra și în privința căruia nu a fost aplicată nicio măsură preventivă, după ce și-a recunoscut vina. Până la publicarea acestui articol, peste 2 270 de persoane au semnat petiția.

Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a afirmat pentru ZdG că dosarul va fi trimis în instanța de judecată după ce vor fi terminate expertizele. Potrivit lui, șoferul și-a recunoscut vina și „s-a prezentat la orice solicitare a organului de urmărire penală pentru efectuarea acțiunilor procesuale”.

„(…) Expertiza medico-legală de constatare a tuturor circumstanțelor de sănătate a doamnei urmează să fie finalizată de Comisia medico-legală, doar după externarea ei din spital. Nu este o chestie legată de noi, este o chestie legată mai mult de segmentul medical și, prin actul de externare, ei fac concluzia. La fel, așteptăm și expertiza tehnico-științifică a mijlocului de transport care a fost implicat în accident. Ulterior, urmează ca dosarul să fie expediat în instanța de judecată (…). Șoferul nu a negat, el și-a recunoscut vina. I-a fost înaintat statutul procesual corespunzător. Este un locuitor al municipiului Chișinău, care nu s-a eschivat. El s-a prezentat la orice solicitare a organului de urmărire penală pentru efectuarea acțiunilor procesuale”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.

Conform articolului 264 din Codul penal, care se referă la încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, în cazul în care șoferul va fi recunoscut vinovat pentru producerea accidentului, acesta riscă de la 3 la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Marcela Paladi a fost accidentată în noaptea de 5 spre 6 februarie, în timp ce încerca să scoată triunghiul de semnalizare din portbagaj, deoarece mașina în care se afla a fost lovită de alta. Tânăra povestește, din spital, că a vrut să atenționeze alți participanți la trafic de pericol, „dar din păcate, pe ea nimeni nu a mai reușit să o avertizeze măcar printr-un claxon”, și cere suport financiar pentru tratament.

Cazul tinerei de 25 de ani care a rămas fără picioare după ce a fost lovită de o mașină: la ce etapă se află dosarul și ce spune șeful IGP despre șoferul automobilului care a comis accidentul