Din 15 august, Rosselhoznadzor limitează temporar importul în Rusia a produselor vegetale din mai multe raioane ale R. Moldova „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de răspândirea obiectelor de carantină”. Lista raioanelor din care va fi limitat importul
Din 15 august, Rosselhoznadzor limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”. Despre asta a anunțat Iulia Melano, consiliera șefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor”, scrie TASS.
„Din 15 august 2022, Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din următoarele regiuni ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău, Bălți”, a spus pentru presa rusă reprezentanta Rosselhoznadzor, Iulia Melano.
Potrivit acesteia, motivul introducerii restricțiilor a fost depistarea repetată a „obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.
„Serviciul a informat în mod repetat partea moldovenească despre acest lucru, dar nu a existat o reacție adecvată. Măsurile luate de Moldova pentru a se conforma cerințelor fitosanitare internaționale și rusești la furnizarea de produse reglementate Rusiei sunt insuficiente”, scrie TASS.
Potrivit sursei citate, Melano a amintit că la 5 martie 2022, Rosselhoznadzor a ridicat toate restricțiile la importul de produse din R. Moldova în Rusia, fără a ține cont de restricțiile la întreprinderile producătoare. Anterior, mecanismul de import reprezenta regionalizarea teritoriului Moldovei, care presupune furnizarea de produse doar din zonele libere de carantină și întreprinderile certificate. „Din 15 august, Rosselkhoznadzor este nevoit să revină la muncă în acest format”.
Pe 8 august, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” a anunțat că „este îngrijorat” de cazurile tot mai frecvente „de detectare a obiectelor de carantină în produsele vegetale din R. Moldova” și reamintește despre o „eventuală introducere a restricțiilor” pentru produsele moldovenești, despre care ar fi anunțat autoritățile noastre, printr-o notificare expediată în iulie curent. De cealaltă parte, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că „nu cunosc despre ce fel de notificare se vorbește”.
Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, doar în luna iulie s-au înregistrat 13 cazuri de depistare a cinci tipuri de obiecte de carantină pentru țările UEE. Printre acestea se numără molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.
Solicitați de Ziarul de Gardă, responsabilii din cadrul Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ne-au comunicat că „nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește” și au menționat că notificările din Federația Rusă vin în urma depistării organismelor, iar o astfel de notificare ar putea să se refere și la „organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie”.
„Produse de carantină pentru Federația Rusia, pentru R. Moldova acestea sunt organisme dăunătoare. Nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește. Notificările din Federația Rusă vin în urma organismelor depistate. Asta poate să fie și organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie și ei ne informează pe noi în iulie, în august, în septembrie, când au timp și la discreția lor.
Notificarea respectivă poate să fie la un lot în care au fost depistate anterior organisme de carantină. Poate fi orice notificare, poate să fie și la material săditor și la alte produse de origine vegetală. Nu este neapărat o notificare care vine concret numai pentru direcția noastră sau pe produsele exportate prin intermediul certificatelor fitosanitare”, Iulia Haidarlî, șefă adjunctă a direcției fitosanitare din cadrul ANSA.