Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DGMU, despre primele semafoare inteligente…

DGMU, despre primele semafoare inteligente instalate în Chișinău: „Scopul primar, de a evita accidentele cu urmări grave, a fost atins”

În intersecția semaforizată dintre bulevardul Dacia și strada Băcioii Noi din Chișinău, acolo unde funcționează primele semafoare inteligente din capitală, a fost înregistrată o dinamică pozitivă de optimizare a capacității de circulație, arată datele colectate în urma monitorizării fluxurilor de transport.

În plus, de la instalarea nodului rutier, în luna martie, de când semafoarele au fost active în regim de testare, nu s-a înregistrat niciun accident rutier în acea intersecția, comparativ cu anul trecut, când trei dintre accidentele documentate au fost cu urmări fatale, potrivit informațiilor prezentate de Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) a municipiului Chișinău.

„Scopul primar, de a evita accidentele cu urmări grave, care se produceau periodic în intersecție, a fost atins, prin descurajarea manevrelor periculoase ale șoferilor”, se arată într-un comunicat al Direcției.

Costul total al lucrărilor depășește 4 milioane de lei, potrivit Direcției Generale Mobilitate Urbană.

Sistemul scanează în permanență fluxurile de vehicule și transmite informația către semafor, care acordă consecutiv culoarea verde vehiculelor pe axele prioritare, axele secundare, precum și pietonilor, în doar câteva secunde, conform producătorului, menționează instituția.

Primele semafoare inteligente din municipiul Chișinău au fost date în exploatare la mijlocul lunii decembrie 2022.

Fiind una dintre cele mai periculoase intersecții din municipiu, unde, conform datelor poliției, 70 la sută din accidentele rutiere sunt cu urmări fatale, intersecția bd. Dacia – str. Băcioii Noi a fost reorganizată.

Astfel, au fost reamenajate trotuarele, montate parapete pietonale de protecție, în proces fiind și strămutarea stațiilor de așteptare a transportului public.

Semafoare inteligente ar urma să fie instalate și în alte intersecții de pe bd. Dacia, pe tronsonul cuprins între str. Băcioii Noi și str. Burebista, conform sursei citate.