Detalii despre deputatul socialist care poate să rămână fără imunitate parlamentară. ZdG a scris că alesul poporului locuiește într-o casă de milioane, iar ANI a constatat o „diferență vădită” în mărime de 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile obținute
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus joi, 21 aprilie, o cerere în adresa Parlamentului prin care cere ridicarea imunității deputatului socialist Radu Mudreac, despre care ANI a constatat anterior că ar fi contractat împrumuturi fictive pentru a-și construi o casă de milioane evaluată în declarația sa de avere la 850 de mii de lei, în vederea reținerii, arestării, efectuarea perchezițiilor și trimiterea în judecată a parlamentarului fracțiunii PSRM.
În baza ordonanței procurorului general interimar, pe numele deputatului a fost inițiată urmărirea penală pentru spălare de bani. Mudreac este bănuit de spălare de bani, mai exact de „tăinuirea sau deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.
La solicitarea deputaților fracțiunii parlamentare a PSRM, plenul Parlamentului a luat o pauză de 30 de minute, iar solicitarea șefului interimar al PG a fost transmisă spre examinare Comisiei juridice, numiri și imunități.
ZdG a scris despre Radu Mudreac în 2021
ZdG a scris, în martie 2021, despre faptul că Radu Mudreac, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), locuiește într-un imobil de milioane, cu două etaje, amplasat în sectorul Buiucani al Capitalei. Acesta fost construit de familia deputatului începând cu anul 2017, pe un teren procurat de alesul poporului pentru suma de 35 de mii de euro.
În declarațiile sale de avere anterioare, deputatul a indicat că acesta ar avea o valoare de 978 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 45 de mii de euro. În realitate, imobilul valorează de cel puțin cinci ori mai mult.
ZdG a localizat anterior imobilul și a constatat că edificarea unei case similare costă, la prețul de piață, de câteva ori mai mult decât prețul indicat de către deputat în actele oficiale și depășește veniturile raportate de familia Mudreac în perioada în care aceasta a fost construită.
La 15 martie 2021, inspectorul de integritate Andrian Fetescu a constatat o „diferență vădită” în mărime de 4,5 milioane de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către alesul poporului și familia deputatului Radu Mudreac pe parcursul anilor 2014-2016.
După ce a analizat mai multe tranzacții ale familiei Mudreac din acea perioadă, inspectorul de integritate a stabilit că în 2015, deputatul Mudreac, prin procură, a depus pe conturile unei companii administrate atunci de Maia Mudreac, soția sa, suma de 4,7 milioane de lei, bani cu care agentul economic a ridicat în acea perioadă o clădire cu patru etaje în apropierea Pieței Centrale din Chișinău – Centrul Comercial Grad.
Deputatul a argumentat tranzacțiile prin faptul că cele aproape 5 milioane de lei depuse de el în conturile bancare ale firmei familiei sale au venit de la 16 persoane fizice, care au împrumutat acești bani firmei în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015 pentru edificarea construcției din str. Tighina din capitală, iar el a fost un simplu intermediar care a depus banii în conturile bancare.
„Suma de 4,7 milioane de lei reprezintă bani împrumutați de către societate în nume propriu și pe cont propriu, iar faptul că am acționat în baza procurilor nu probează depunerea propriilor mijloace bănești în conturile societății”, s-a apărat deputatul. Doar că, inspectorul de integritate a respins argumentele invocate de către alesul poporului după ce a constatat că toate persoanele cu care firma familiei deputatului au semnat contractele de împrumut nu dispuneau, oficial, de mijloace financiare pentru a le putea oferi cu împrumut.
Casa de milioane a deputatului, „evaluată” la 850 de mii de lei
„Există bănuiala rezonabilă de a presupune că aceste contracte de împrumut sunt fictive”, a argumentat inspectorul. Totodată, acesta a stabilit că toate contractele de împrumut au fost semnate pe o perioadă nedeterminată, datoria urmând a fi restituită doar la cerere, iar până în martie 2021, majoritatea persoanelor nu au solicitat restituirea acelui împrumut.
Inspectorul de integritate a verificat veniturile și cheltuielile familiei Mudreac și din perioada 2016-2020, dar nu a constatat încălcări, în condițiile în care a stabilit că familia a avut venituri oficiale în valoare de 2,3 milioane de lei și cheltuieli de 1,87 de milioane. Concluzia inspectorului s-a bazat însă doar pe cifrele oficiale, indicate de către deputat și organele competente în documente. De exemplu, casa familiei Mudreac, dată în exploatare în 2018, a fost evaluată la suma de 850 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 40 de mii de euro.
Radu Mudreac a ajuns deputat în Parlamentul R. Moldova în 2014, pe listele PSRM. Acesta a colaborat anterior cu Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, liderul PSRM. În perioada 2005-2008, Mudreac, medic veterinar de profesie, a fost șef al Serviciului Sanitar Veterinar de Stat al municipiului Chişinău, iar între 2008 și 2010 a fost director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. Adjunctul său era Alexandru Dodon, care ulterior a fost și asistentul deputatului Mudreac.
Radu Mudreac mai deține în proprietate și un apartament de 103 m.p., obținut în 2011 prin contract de donație de la părinții săi, care au cumpărat locuința în 2009, când fiul lor era șef al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală.
Alexandru Dodon a fost demis din funcția de vicedirector al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală în 2010, în aceeași perioadă în care a fost demis din funcția de director și Radu Mudreac, pentru „multiple încălcări grave, constatate conform unui act din 1 iulie 2010, privind rezultatele evaluării avizelor sanitar-veterinare de export/import, semnate de acesta în perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2010”.