Detalii despre compensațiile pentru consumul de energie electrică. Înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md continuă, anunță Marcel Spatari
Înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md continuă și ea va continua pe întreaga durată a perioadei reci a anului. În fiecare lună, pe data de 25 va fi lansat calculul pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică a familiilor înregistrate. Declarația a fost făcută miercuri, 14 decembrie, de către Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul ședinței de Guvern.
În debutul ședinței de Guvern, oficialul a precizat că, pentru energia electrică, facturile se emit în fiecare zi și cei care au primit facturi la începutul lunii și n-au văzut compensații vor primi compensațiile cumulat pentru două luni la următoarea facturare.
„(…) Pentru luna noiembrie s-au înregistrat 695 de mii de gospodării, dintre care în jur de 80% de gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată. Pentru aceste gospodării este compensată până la 59% din valoarea facturii de gaze naturale și aproximativ jumătate din valoarea facturii de încălzire centralizată. Au fost operate anumite ajustări la metodologia de calcul a gradului de vulnerabilitate și prin dispoziția CSE a fost îmbunătățită Metodologia de calcul. Aceste modificări vor fi introduse și în hotărârea de Guvern. Este adevărat că pentru gospodăriile care nu s-au înregistrat pentru luna noiembrie, pentru facturile pentru luna noiembrie se aplică tarifele și compensațiile echivalente cu cele ale categoriei medii, dar pentru luna decembrie, adică în facturile următoare deja familiile care nu se vor înregistra nici în decembrie vor primi compensații echivalente cu cele ale categoriei de vulnerabilitate scăzută.
Îndemnăm toate familiile să se înregistreze pe platformă în luna decembrie pentru a beneficia de compensații în funcția de categoria pe care o vor primi. De asemenea, unii solicitanți au comis anumite erori la completarea cererii. De exemplu, au indicat volumul total în loc de volumul mediu. Acolo unde a fost posibil noi am identificat asta în mod automat și am corectat, dar sunt cazuri în care asta nu a fost posibil (…).
Pentru energia electrică, facturile se emit în fiecare zi și cei care au primit facturi la începutul lunii și n-au văzut compensații vor primi compensațiile cumulat pentru două luni la următoarea facturare (…)”, a declarat Marcel Spatari.
Pe 23 noiembrie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat volumele maxime compensate și prețurile energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.
Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:
– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:
– 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
– 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
– 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
– 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.
Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv și pentru consumatorii casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 kWh/lună.
Această categorie de consumatori va trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md și să întrunească următoarele condiții: să fi înregistrat un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă și să nu fie conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau să înregistreze un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 GCal/lună în perioada rece precedentă.