Detalii despre certificatul de vaccinare moldovenesc. Coordonator al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19: „Suntem în pas cu toate statele care încearcă să adere la acest certificat de vaccinare”
Fiecare persoană imunizată împotriva COVID-19 va primi certificat de vaccinare. Actele confirmative de administrare a vaccinului împotriva noului coronavirus sunt eliberate în limbile română, rusă și engleză, fapt care ar asigura circulația cetățenilor moldoveni la nivel internațional. Potrivit autorităților din sănătate, persoanele, care sunt vaccinate pe teritoriul R. Moldova primesc certificat de vaccinare generat automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19, iar pentru a asigura un nivel sporit de securitate a datelor prezentate în certificat, se aplică QR cod, semnătura și ștampila.
Conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), deocamdată, R. Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva COVID-19. Potrivit MAEIE, Bulgaria, Regatul Spaniei și Muntenegru au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de către autoritățile R. Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Alexei Ceban, coordonator al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, susține că datorită faptului că certificatele de vaccinare sunt eliberate în trei limbi, acest lucru va putea asigura circulația cetățenilor moldoveni la nivel internațional, însă dacă o anumită țară are introduse măsuri specifice, cum ar fi că nu recunoaște certificatul care nu include seria vaccinului, denumirea producătorului sau data administrării vaccinului, atunci acest certificat nu va fi considerat valid.
„Certificatul de vaccinare este eliberat în trei limbi: română, rusă și engleză. Dacă o anumită țară are anumite măsuri, cum ar fi că nu recunoaște certificatul care nu include seria vaccinului, atunci acest certificat nu va fi considerat valid. Încă din luna februarie noi ne-am condus după recomandările internaționale de elaborare a certificatelor de vaccinare, pentru a fi aliniate din start la toate cerințele. La moment, toate acțiunile sunt concentrate asupra statelor membre ale UE, dar să nu uităm că chiar dacă R. Moldova are un timp de așteptare până va fi conectat la acest certificat de vaccinare și alte state înalt dezvoltate din alte regiuni ale lumii, vor avea aceeași problemă, deoarece UE nu poate conecta toate țările din diferite continente. Sunt elementele necesare unui certificat de vaccinare pe care R. Moldova deja le-a îndeplinit.
Suntem siguri că avem aceleași certificate cu toți indicatorii (doza, seria, numele…). Noi deja pe toate acestea le avem și putem genera electronic, a rămas doar de a alinia certificatele, dar așa și cum am menționat, multe state recunosc certificatele noastre de vaccinare. Este vorba despre Ucraina și unele state din UE. Spun unele state, pentru că această listă se poate modifica oricând, deoarece fiecare stat își pune în aplicare unele măsuri astfel că este imposibil de a avea această monitorizare a listei și încurajăm toate persoanele atunci când pleacă peste hotare să ia legătura cu ambasada, cu Poliția de Frontieră sau cu reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a cunoaște toate cerințele și să se informeze cât mai eficient despre condițiile impuse de țările respective”, a declarat Alexei Ceban în cadrul unei conferințe de presă.
Cât privește recunoașterea în spațiul UE a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile din R. Moldova, Alexei Ceban spune că „suntem în pas cu statele care încearcă să adere la certificatul de imunizare”.
„Lucrăm din luna mai odată cu apariția informațiilor de la Comisia Europeană, astfel că QR codul este practic deja schimbat, rămâne a fi pus doar în aplicare. Mai sunt careva nuanțe tehnice, de conexiune, astfel că deja au fost câteva ședințe tehnice și organizatorice cu membrii Comisiei Uniunii Europene. Suntem în pas cu toate statele care încearcă să adere la acest certificat de vaccinare”, a menționat Ceban.
Coordonatorul grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19 spune că odată ce va fi gata sistemul electronic pentru certificatul digital, autoritățile din sănătate vor menține tradiția de printare a certificatului de vaccinare.
„Vom menține această tradiție de printare a certificatului. Nu fiecare persoană deține gadgeturi sau instrumente prin care ar putea descărca sau deține certificatul electronic. Noi vom printa în continuare certificatele de vaccinare, doar că vom avea și posibilitatea de a avea aceste certificate digitale. Vreau să menționez un moment destul de important cu privire la acest certificat – QR codul. Scanând acest cod, noi vom vedea datele noastre care sunt în centrul de vaccinare. Va mai fi și semnătura electronică în certificatul de vaccinare”, a spus Ceban.
Datele despre programarea persoanelor pentru vaccinare și eliberarea certificatelor de vaccinare se conțin în Registrul de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID-19.
Solicitată de Ziarul de Gardă, Ninel Revenco, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, ne-a spus că toate informațiile sunt securizate, astfel că nu orice cetățean are acces la acest registru.
„Toate datele sunt securizate, deoarece nu orice cetățean are acces la acest registru. Doar persoanele care sunt autorizate pentru a introduce datele”, a spus Revenco pentru ZdG.
Obstacolele cu care se pot confrunta cetățenii moldoveni care dețin două certificate de vaccinare, eliberate de țări diferite
„Din punct de vedere medical, suntem mai mult bucuroși de a administra doza doi ori de unde ar veni această persoană. Pentru acest lucru, noi ar trebui să avem seria vaccinului care este în acea țară. Nu putem asigura compatibilitatea acestor certificate ca să fie incluse în sistemul nostru informațional. Practic toate țările au aceeași politică de introducere a datelor în cadrul unui sistem informațional. Este foarte complicat de a valida un certificat de vaccinare atâta timp cât nu-i poți controla veridicitatea 100%. Sunt unele state în care certificatul de vaccinare este scris cu stiloul sau este tapat electronic fără a avea careva elemente de siguranță. Noi încercăm să integrăm prima doză care a fost administrată peste hotarele țării. Este puțin mai complicat din punct de vedere tehnic, dar persoana dată își asumă din start responsabilitatea pentru aceste două certificate. Nu văd o problemă mare pentru Poliția de Frontieră din cadrul oricărui alt stat de a verifica două certificate, pentru că ambele sunt în limba engleză. Ambele pot fi validate. Spre exemplu, certificatul de vaccinare eliberat în Italia, este valid pentru noi, pentru că are aceleași variabile. Nu ar fi complicat, doar că interfața sau designul diferă”, a declarat Ceban.
R. Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare
R. Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva COVID-19. Astfel, cetățenii R. Moldova, imunizați cu ambele doze, vor putea să călătorească în țările respective în baza certificatului de vaccinare, fără obligația de a intra în carantină sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus.
Ungaria este prima țară cu care R. Moldova a convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Astfel, la sfârșit de mai, curent, despre recunoașterea actelor confirmative de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 a anunțat ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, menționând că discuțiile cu Guvernul în exercițiu al R. Moldova au fost finalizate.
„Negociem permanent cu multe țări, privind acceptarea reciprocă a certificatelor de vaccinare și posibilitatea de călătorie gratuită. Discuțiile cu Guvernul moldovenesc au fost încheiate, astfel că, de la 1 iunie, cetățenii maghiari și cei moldoveni, vaccinați, vor putea călători liber între cele două țări, adică fără a sta în carantină și fără a prezenta testul negativ Covid-19”, a anunțat ministrul.
Certificatele de vaccinare eliberate de autoritățile R. Moldova sunt recunoscute în Ucraina și invers. Anunțul a fost făcut pe 10 iunie de către ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Astfel, cetățenii R. Moldova pot să intre în Ucraina pe baza nu numai a rezultatului negativ a unui test PCR pentru coronavirus, ci și a unui test antigen, precum și a unui certificat de vaccinare complet cu vaccinuri anti-COVID aprobate de OMS.
După Ungaria și Ucraina, R. Moldova și Georgia au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. Potrivit unei note informative a MAEIE, în vederea facilitării circulației cetățenilor moldoveni vaccinați cu ambele doze, în special pe durata perioadei estivale, fără obligația izolării sau testării, autoritățile de la Chișinău și Tbilisi au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva COVID-19, emise de către autoritățile competente din R. Moldova și Georgia.
Republica Turcia este cea de-a patra țară cu care autoritățile din R. Moldova au convenit recunoașterea reciprocă a actelor confirmative de administrare a vaccinului împotriva COVID-19.
„Cetățenii vaccinați ai R. Moldova și persoanele cu reședința legală în țara noastră, la intrare în Turcia, vor fi scutiți de prezentarea testului PCR și nu vor fi plasați în izolare, la prezentarea unui certificat național de vaccinare împotriva COVID-19, emis de autoritățile competente naționale. Această procedură se aplică tuturor vaccinurilor aprobate la nivel național în ambele țări. Diplomația moldoveană continuă prin eforturi conjugate asigurarea recunoașterii certificatelor naționale pentru a facilita circulația cetățenilor moldoveni vaccinați”, au anunțat reprezentanții MAEIE.
Potrivit MSMPS, persoanele, care sunt vaccinate pe teritoriul R. Moldova primesc certificat de vaccinare generat automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19 (RVC19). Certificatul este întocmit în trei limbi: română, rusă și engleză. Pentru a asigura un nivel sporit de securitate a datelor prezentate în certificat, se aplică QR cod, semnătura și ștampila. Certificatul este imprimat în cadrul instituției medico-sanitare și se acordă persoanei imunizate.
În prezent, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute la nivel internațional de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, fiecare țară își creează mecanismele de validare a acestora. Potrivit autorităților din sănătate, certificatele emise de centrele de vaccinare din R. Moldova dețin toate variabilele necesare a unui certificat de vaccinare, precum date personale, producătorul, seria vaccinului, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi ștampila, semnătura și QR cod.