Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre ajutoarele anunțate în…

Detalii despre ajutoarele anunțate în cadrul Platformei de Sprijin pentru țara noastră. Ce prevede Memorandumul de Înțelegere dintre BEI și Guvernul R. Moldova

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții financiare s-au reunit marți, 17 octombrie, la Chișinău, în cadrul ediției a 4-a a Platformei de sprijin pentru R. Moldova. Oficialii europeni au anunțat mai multe ajutoare pentru țara noastră. Tot astăzi au fost semnate mai multe memorandumuri de înțelegere între Guvernul Moldovei și unele instituții europene.

Conform unui comunicat al Guvernului R. Moldova, țara noastră va beneficia de un suport financiar de 148,7 milioane de euro, care include 38,7 milioane de euro granturi și 110 de milioane de euro – „credite în condiții avantajoase și pentru dezvoltarea sectoarelor strategice”.

Memorandum de înțelegere semnat între BEI și Guvernul Moldovei

Direcția Băncii Europene de Investiții (BEI) specializată în finanțare pentru dezvoltare, BEI Global, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Guvernul R. Moldova, în contextul conferinței donatorilor „Platforma de sprijin pentru Moldova”. Potrivit unui comunicat de presă al Delegației UE în R. Moldova, documentul are drept scop „să furnizeze servicii de consultanță și asistență tehnică, pentru a promova proiecte de investiții în sectoare cheie precum transportul, energia, mediul și întreprinderile micro, mici şi mijlocii (IMM-urile)”.

Drept urmare a instabilității regionale cauzate de războiul din Ucraina, R. Moldova va beneficia de un sprijin de până la 15% din pachetul de asistență tehnică și consultanță al BEI, în valoare de 100 de milioane de euro, finanțat din fondurile sale proprii.

Conform comunicatului, din momentul în care și-a început activitatea în R. Moldova în 2007, BEI a direcționat peste 1,19 miliarde de euro către 33 de proiecte, susținând obiectivele de politică ale UE în mai multe sectoare, precum transport, energie, IMM-uri, agricultură și infrastructură municipală.

Sprijin pentru reforme în domeniul energetic

Ministerul Finanțelor al R. Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) au semnat Acordul privind contractarea împrumutului de 40 de milioane de euro pentru implementarea reformelor în sectorul energetic, ca urmare a aprobării de către Guvern, în data de 11 octombrie curent, a semnării Acordului de facilitate de credit. Încheierea Acordului a avut loc în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor al R. Moldova, împrumutul contractat va fi direcționat pentru „finanțarea necesităților bugetului de stat în vederea implementării reformelor în infrastructura energetică, eficiența energetică și energia regenerabilă”.

„Sprijinul acordat va accelera tranziția la energia verde în R. Moldova prin promovarea securității energetice și a dezvoltării durabile la schimbările climatice, în conformitate cu cerințele acquis-ului UE și al Comunității Energiei. Reformele respective urmează să fie realizate în baza unei Matrice de politici, care cuprinde toate acțiunile ce urmează a fi întreprinse de R. Moldova în perioada 2023-2028 – 34 de condiționalități, divizate în 6 faze – Acordul vizat prevăzând finanțarea fazei întâi”, se spune în comunicat.

Tot în cadrul Platformei de Sprijin, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, au semnat cu AFD un Memorandum de Înțelegere ce prevede finanțarea reformelor în domeniul silviculturii (împrumut în sumă de 40 milioane de euro). Alte 68,7 milioane de euro, dintre care 38,7 milioane euro sunt grant, va primi R. Moldova, în scopul „fortificării eficienței energetice în clădirile publice”, ca urmare a semnării unui Acord de către ministrul Finanțelor Petru Rotaru și ministrul Energiei Victor Parlicov cu AFD și Banca Germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), în cadrul aceluiași eveniment.

În cadrul Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, Franța a anunțat 300 de milioane de euro pentru proiecte sociale, dar și 200 de milioane de euro pentru proiecte de energie.

„Franța continuă să susțină R. Moldova și să fie partenerul pentru necesitățile pe termen mediu și lung. Iarna se apropie, de aceea anunț contribuția de 300 de milioane de euro în plus pentru a finanța proiecte prin UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați n.r.), prin Programul de Susținere Socială și prin intermediul UNICEF”, a afirmat ministra Afacerilor Externe din Franța Catherine Colonna.

9 milioane de lire sterline pentru R. Moldova din partea Marii Britanii

Tot în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova, Marea Britanie a anunțat o contribuție în valoare de nouă milioane de lire sterline pentru țara noastră. Conform unui comunicat al Ambasadei Regatului Unit în R. Moldova, ajutorul este destinat proiectului M-GROW, gestionat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor din R. Moldova, pentru a sprijini crearea fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare”.

„În acest fel transmitem un mesaj clar – suntem hotărâți și uniți în a ne asigura că Moldova poate rezista cu succes eforturilor Rusiei și ale reprezentanților săi de a-i distruge democrația și de a-i fura suveranitatea. Suntem bucuroși să colaborăm cu Moldova, alături de alți donatori, în acest sens”, a declarat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher.

Germania va oferi R. Moldova, în anul 2024, 95 de milioane de euro, a anunțat șefa diplomației germane. Ministra Annalena Baerbock a mai afirmat că Platforma de Sprijin s-ar putea transforma într-o Platformă de Cooperare Strategică permanentă.

Iar Statele Unite ale Americii vor aloca încă aproape 90 de milioane de dolari R. Moldova. Mai exact, conform unui comunicat al Ambasadei SUA, șeful delegației SUA la Platforma de sprijin pentru Moldova, asistentul adjunct al administratorului USAID, Mark Simakovsky, și ambasadorul SUA Kent Logsdon au anunțat marți, 17 octombrie, o asistență suplimentară în sumă de 88,6 milioane de dolari pentru R. Moldova.

Aceasta include 30 de milioane de dolari în asistență militară nouă din partea SUA, totalizând 45 de milioane de dolari în acest an, „care va permite Guvernului Republicii Moldova să achiziționeze echipamente noi pentru modernizarea Armatei Naționale”.