Deputat PAS: Din cauza unor interese financiare, unii diabetici dependenți de insulină sunt nevoiți să-și administreze insulină cu termenul de valabilitate expirat
Deputatul PAS, Dan Perciun susține că diabeticii dependenți de insulină suferă din cauza gestionării proaste a procesului de achiziții publice. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 21 mai. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a venit, deocamdată, cu o reacție la cele declarate de parlamentar.
„Un sistem care în loc să pună accent pe interesele pacienților urmărește îmbogățirea factorilor de decizie, conectați la tot ce înseamnă apovizionarea cu insulina și dispozitive medicale pentru diabetici. (…) Din cauza schemelor și a intereselor din domeniu sunt puși în situația să-și administreze insulină expirată, să treacă la alt tip de insulină decât cea cu care erau obișnuiți sau să caute singuri insulina de care au nevoie, înafara sistemului medical”, a declarat deputatul.
În cadrul conferinței, parlamentarul a citit mai multe mesaje din partea persoanelor dependente de insulină sau care au copii cu diabet zaharat.
„Astăzi am fost la policlinica Buiucani după insulină și mi-au spus că NovoRapid nu mai este și nici nu va mai fi. Mi-au zic ca medicul să-mi dea altă rețetă cu alt tip de insulină”.
„Fără o indicație medicală clară, pacientului i se propune să treacă la alt tip de preparat, pentru că cel cu care a fost obișnuit nu mai este în stoc”, a menționat Dan Perciun.
„Mie azi îmi dădeau NovoRapid cu termenul până în iunie, cică să epuizeze stocul și nu se știe când o să fie cu termenul mai mare. Am refuzat”.
„Insulina în baza rețetelor se eliberează pe trei luni de zile. Doamnei, farmacista îi propunea să ia insulină și să și-o administreze inclusiv după expirarea termenului de valabilitate”, a mai declarat deputatul.
„Situația descrisă de pacienți se produce în contextul achiziției din 2019, de NovoRapid și Humalog s-a procurat prea mult, iar acea insulină expiră pe 1 iunie 2021. Pacientii sunt puși în situația să folosească insulină expirată, pentru că din cauza schemelor și a intereselor și din lipsă de dorință și capacități, de a estima necesitățile reale de insulină se cumpără mai mult decât este nevoie. Solicităm Ministerului Sănătății să intervină de urgență”, a menționat parlamentarul.
În 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propunea un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.
„În cadrul licitației din 2018, desfășurată pe timpul Silviei Radu s-a achiziționat insulină în valoare de 28 de milioane de lei. În martie 2021 termenul de valabilitate pentru această insulină a expirat. Din tot ce s-a procurat nu s-au folosit mai mult de 50 la sută, deci vorbim de circa 14 milioane de lei, aruncați în vânt”, susține Dan Perciun.