Depresia: simptome, diferențierea de anxietate
Pandemia de COVID-19 a creat o serie de impedimente în ceea ce ține activitățile de zi cu zi ale populației. Totodată pandemia, prin amploarea ei, pe lângă impactul socio-economic, are un impact considerabil și asupra stării de spirit a oamenilor. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, 38,7% dintre cetățeni au declarat, în perioada respectivă, că au avut stare de depresie, stres, anxietate.
Constanța Madan, medic-psihiatru, psihoterapeut, ne explică simptomele generale ale depresiei, dar și caracateristicile acesteia pe vârstă, precum și cauzele apariției depresiei, pentru a o putea depista la timp.
Ce este depresia?
Depresia este o tulburare a dispoziției afective (i se mai spune Tulburare depresivă majoră) care durează mai mult de două săptămâni și afectează funcționarea socială și/sau ocupațională a persoanei.
Care sunt simptomele generale ale depresiei?
Diagnosticul presupune anhedonia (lipsa simțirii plăcerii de la lucrurile care, anterior, provocau plăcere) și dispoziția depresivă (tristețea) care poate fi asociată cu cinci din următoarele simptome:
- modificarea somnului: insomnie (când persoana nu poate adormi) sau hipersomnie (când persoana simte nevoia să doarmă mult timp);
- sentimente de vinovăție;
- scăderea concentrației;
- lipsa sau creșterea poftei de mâncare și, respectiv, scăderea sau creșterea în greutate;
- „lenea” manifestată ca o lentoare psihomotorie sau, viceversa, agitația.
În cazul unor pacienți pot apărea gânduri despre moarte, idei suicidale sau chiar tentative de suicid.
Cum am putea diferenția depresia de anxietate/tristețe?
Depresia și anxietatea pot fi adesea confundate, deoarece au multe simptome comune, cum ar fi, de exemplu, nervozitatea sau lipsa de concentrare. Pe de altă parte, aceste pot fi, totuși, diferențiate.
Tristețea e doar un simptom. Anxietatea se poate manifesta prin mai multe forme, cum ar fi atacul de panică, fobii (frica față de un obiect, activitate sau situații), tulburări de anxietăți generalizate (când apare o anxietate excesivă, persistentă cu o durată mai mare de șase luni și afectează capacitatea de funcționare).
Depresia include tulburări afective, cum ar fi anxietatea și tristețea, care, însă, prezentate de sine stătător sau împreună cu altele dintre acele cinci simptome menționate, trebuie să dureze mai mult de două săptămâni (fiind criterii de diagnostic).
Anxietatea este orientată spre viitor, este un sentiment de frică/ teamă față de ceea ce urmează în viața omului, din care cauză persoana devine nervoasă, agitată, apar dureri de cap, creșterea ritmului cardiac, amețeală.
Depresia, însă, este orientată mai mult către trecut, când persoana regrete în legătură cu un fapt împlinit, fiind măcinată de sentimente de vină, remușcări, blamare, însoțite de tulburări de somn și scădere în greutate.
Care sunt simptomele depresive la copii și adolescenți?
Depresia la copii poate lua mai multe forme, în funcție de vârstă. La copii, tristetea poate fi mascată sau înlocuită cu iritabilitatea. Copilul pare a fi supărat, nu mai vrea să se ducă la școală, îl deranjează orice remarcă, ba chiar, în unele situații, poate manifesta un comportament agresiv.
Simptomele depresiei la un adolescent se aseamănă mult cu cele ale unui adult. Însă, pot îmbrăca la fel o formă mascată cu manifestarea unui comportament agresiv sau periculos (utilizarea drogurilor, violența verbală sau/ și fizică), pot apărea gânduri suicidale, tulburări de alimentație: anorexie nervoasă (o tulburare de alimentație în care oamenii se înfometează în mod intenționat; anorexia nervoasă se caracterizează printr-o reducere anormală a greutății corpului însoțită de deformarea imaginii propriului corp, cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare), bulimie nervoasă (consumul unor cantități foarte mari de alimente, uneori foarte repede, pe ascuns, urmată de o altă perioadă în care se încearcă prevenirea creșterii în greutate, deseori prin provocarea de vomă, utilizarea abuzivă de laxative, suplimente de slăbit, diuretice sau chiar clisme, împreună cu exerciții fizice exagerate, până la epuizare, și va refuza complet mâncarea, pentru anumite perioade de timp), tulburări de alimentație compulsivă (este definită prin episoade recurente de ingestie rapidă a unei cantităţi mari de alimente şi prin senzaţia resimţită de persoana în cauză de lipsă de control asupra acestei ingestii pe durata episodului).
Care sunt simptomele depresiei la adulți?
Diagnosticul presupune neapărat prezența a două simptome de bază: dispoziția depresivă sau anhedonia (pierderea interesului față de o activitate, care, anterior, provoca plăcere), la care se adaugă și unul sau toate cele cinci simptome, enumerate mai sus (modificarea somnului: insomnie sau hipersomnie, sentimente de vinovăție, scăderea concentrației, lipsa sau creșterea poftei de mâncare, „lenea” sau, viceversa, agitația.
Vezi în numărul următor care sunt cauzele apariției depresiei, formele acesteia, dar și ce presupune tratamentul depresiei.
Pentru conformitate, Olga BULAT