Depresia: cauze, forme, tratament
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 350 de milioane de oameni suferă de depresie. Aceasta poate duce la suicid, iar statisticile arată că dintr-un milion de persoane, câte își pun capăt zilelor într-un an, în jur de 40 la sută sufereau de depresie.
În prima parte (din 16 ianuarie), am explicat ce este depresia, care sunt simptomele generale ale depresiei, caracteristicile acesteia în funcție de vârstă, precum și cauzele apariției depresiei.
Astăzi, Constanța Madan, medic-psihiatru, psihoterapeut, ne explică cauzele depresiei, formele acesteia, cum poate fi tratată depresia, dar și cum poate fi prevenită.
Care sunt cauzele apariției depresiei?
Cauzele apariției simptomelor depresive sunt vaste. Dacă ne referim la depresie ca tulburare depresivă majoră (ca boală), atunci putem vorbi despre un dezechilibru biochimic în creierul nostru. Acest dezechilibru poate fi declanșat de evenimente traumatizante (decesul unei persoane dragi, divorțul, pierderea locului de muncă, pensionarea, pierderea locului de trai, violul, violența în familie etc). Unele substanțe psihoactive (precum alcoolul, benzodiazepinele, antihistaminicele, glucocorticoizii, neurolepticele), de asemenea, pot provoca simptome depresive.
Maladiile cronice, în mod firesc, având urmări pe termen lung și fiind dureroase pentru pacient, pot provoca simptome depresive. Aici ne referim la orice boală care „chinuie” pacientul și are impact emoțional. În această categorie se includ tumorile în stadiile terminale sau accidentele vasculare, care țintuiesc pacientul în scaun cu rotile.
Ce importanță are istoricul familial la apariția depresiei?
Istoricul familial de depresie poate spori riscul de apariție al acestei tulburări. Sunt și unele boli endogene, cronice, psihiatrice care, la rândul lor, pot declanșa simptome depresive în urma halucinațiilor sau ideilor delirante prezente (schizofrenia, tulburarea bipolară).
Care sunt formele depresiei?
Depresia poate lua mai multe forme. În psihiatrie le mai zicem subtipuri ale tulburării depresive majore.
- Sunt depresii cu simptome atipice (cel mai frecvent subtip întâlnit). Persoana mănâncă foarte mult, având tendința de îngrășare, doarme mult, mai ales în timpul zilei, simte o „lene”, manifestată mai degrabă prin a sta culcată, dar și o lipsă a dorinței de a comunica, lucra sau de a face alte activități.
- Depresia cu ritmicitate sezonieră. Aceasta apare adesea toamna și iarna, datorită unei expuneri reduse la lumina soarelui.
- O altă formă de depresie este depresia cu debut peripartum, care începe în timpul sarcinii sau în primele patru săptămâni după naștere.
- Există și depresia cu simptome psihotice, care este asociată cu deliruri/ halucinații.
Sunt și alte tipuri de depresie, cum ar fi depresia anxioasă (persistă anxietatea care perturbă funcționalitatea persoanei în societate), somatizată (pot apărea dureri la diferite organe și părți ale corpului).
Depresia poate fi controlată?
Da. La primele simptome, dacă persoana însăși, rudele sau prietenii acesteia observă tulburările de comportament menționate anterior (de dispoziție, de somn), pot apela după ajutor. Depresia nu este doar o tristețe de moment, este o tulburare care trebuie să fie tratată corespunzător.
Ce presupune tratamentul diferitelor forme de depresie?
În primul rând, apelarea la specialist. Pentru început, pacientul poate apela la psiholog, psihoterapeut, medic de familie. Dacă nu este controlată prin metode psihoterapeutice, atunci trebuie să apeleze la medicul psihiatru, care îi va indica tratamentul medicamentos corespunzător. Antidepresivele se administrează pe o durată nedeterminată, în funcție de starea psihică și evoluția bolii. Efectul medicamentului apare, cel puțin, după primele două săptămâni de la începerea tratamentului. Respectiv, pacientul trebuie să aibă răbdare și o colaborare strânsă cu medicul. Această colaborare reprezintă cheia unui tratament de succes. Important este să avem grijă ca pacienții să nu-și autoadministreze vreun tratament (cules de pe internet), pentru că fiecare caz este individual, iar tratamentul depresiei poate cuprinde și alte medicamente suplimentare, indicate doar de către psihiatru.
Cum poate fi prevenită apariția depresiei?
Depresia poate fi prevenită prin adoptarea unui mod de viață sănătos, pentru a reduce efectele negative asupra stării psihice. Se recomandă un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe și legume, reducerea grăsimilor, carbohidraților, alimentelor procesate; practicarea exercițiilor fizice cel puțin 30 de minute pe zi, pentru ameliorarea circulației sangvine, perfuziei cerebrale și cardiace, menținerea unui somn deplin nocturn de cel puțin șapte-opt ore, practicarea tehnicilor de relaxare, art-terapia (dans, cântat, croșetat sau orice altă activitate care ne dezvoltă calitățile artistice), să nu uităm de hobby-urile noastre, care ne scot din zona de lucru și ne eliberează gândurile negative, dar și de dezvoltarea personală.
Depresia poate fi prevenită, controlată și tratată. Important este să nu „fugim” de stările noastre și să acționăm la timp. Sănătate!
Pentru conformitate, Olga BULAT