Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarația Președinției cu privire la…

Declarația Președinției cu privire la situația deputatului român George Simion, care are interdicția de a intra în R. Moldova și care împreună cu alți parlamentari români se află în vama Leușeni, încercând să intre în țară

Președinția a venit luni, 15 martie, cu o reacție în legătură cu situația parlamentarului român George Simion, pe numele căruia anterior autoritățile au aplicat interdicția de a intra în R. Moldova. Responsabilii din cadrul Președinției au emis o notă prin care anunță că instituția prezidențială „nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația”, iar singura soluție legală, potrivit Președinției, de anulare a deciziei BMA, este procedura de judecată.

În nota informativă emisă de către Președinție se menționează că reprezentanții instituției „regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impuse în 2018 lui George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României” și tot aici se menționează că „Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz”.

„Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată.

Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ”, se menționează în nota publicată de Președinție.

Doisprezece parlamentari români ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) se aflau luni dimineață, 15 martie, în vama Leușeni, alături de colegul lor de partid, George Simion, pe numele căruia anterior autoritățile au aplicat interdicția de a intra în R. Moldova. Deputații români le solicitau autorităților R. Moldova să anuleze interdicția de intrare în țară impusă pentru George Simion.

George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și deputat în Parlamentul României, a încearcat și sămbătă, 14 martie, să intre pe teritoriul R. Moldova în pofida interdicției de a intra pe teritoriul țării. 

La 1 octombrie 2018 după o acțiune de protest unionistă, George Simion a fost expulzat din Republica Moldova, fiind declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de cinci ani.

George Simion a încercat ulterior să intre pe teritoriul R. Moldova, însă accesul i-a fost interzis. În iulie 2019 mai mulți susținători ai săi au ceru Ministerului Afacerilor Interne să îi scoată interdicția aplicată în 2018, însă Biroul Migrație și Azil declara că decizia poate fi anulată doar în instanța de judecată.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat la 14 martie decretul prin care ziua de 15 martie 2021, când vor avea loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”.