Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarația CJI cu privire la…

Declarația CJI cu privire la campaniile de denigrare și hărțuire a presei independente din R. Moldova: „Creează un climat de ostilitate și intoleranță, afectând grav dreptul publicului la o informare corectă și obiectivă”

Imagine simbol. Sursa: cji.md

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a emis o declarație în care își exprimă „îngrijorarea profundă” și condamnă „cu fermitate” intensificarea campaniilor de denigrare și hărțuire îndreptate împotriva instituțiilor mass-media și jurnaliștilor din R. Moldova. Conform CJI, în contextul campaniei electorale, se atestă o creștere „alarmantă” a atacurilor publice și a mesajelor calomnioase care urmăresc să submineze reputația profesioniștilor din domeniul mass-media și să afecteze activitatea acestora.

„Intimidarea, destabilizarea și discreditarea presei independente reprezintă principalul scop al unor campanii de denigrare lansate pe rețelele sociale, pe platformele de mesagerie și în cadrul mai multor intervenții televizate ce au avut loc în context electoral. Astfel de acțiuni pun o presiune nejustificată asupra jurnaliștilor care, în spiritul informării corecte, contribuie la transparența publică și la combaterea corupției. Aceste campanii nocive creează un climat de ostilitate și intoleranță față de presa independentă, afectând grav dreptul publicului la o informare corectă și obiectivă”, atenționează Centrul pentru Jurnalism Independent.

CJI reamintește că legislația Republicii Moldova garantează libertatea de exprimare, apără onoarea, demnitatea și siguranța jurnaliștilor. Acțiunile de intimidare, amenințare, defăimare și răspândire de informații false la adresa jurnaliștilor constituie abateri „grave”, ce trebuie sancționate „ferm” și prompt de autorități, subliniază sursa citată.

„Lipsa unor măsuri eficiente și rapide de contracarare generează starea de impunitate și încurajează perpetuarea acestor practici distructive pentru o societate democratică.

CJI îndeamnă toți jurnaliștii și instituțiile media vizate de astfel de campanii ostile să utilizeze toate mijloacele legale disponibile pentru a obține recunoașterea și remedierea prejudiciilor suferite. Încurajăm presa prejudiciată să acționeze în Justiție autorii atacurilor pentru a fi restabilită în drepturi prin publicarea dezmințirilor și exprimarea scuzelor publice”, mai notează CJI.

DECLARAȚIE cu privire la campania de denigrare la care am fost supusă în perioada electorală. Alina Radu, directoare ZdG

La 10 octombrie 2024, ZdG a publicat o investigație jurnalistică foarte argumentată despre modul în care gruparea lui Ilan Șor cumpără voturi și protestatari în Republica Moldova. Investigația a avut un impact enorm asupra opiniei publice, fiind preluată, redistribuită și discutată pe larg în societate. După această investigație am primit în privat, dar și în public, mai multe mesaje denigratoare și calomnii. A fost atacată într-un mod incalificabil fiica mea. Atacurile veneau de pe conturi anonime și publice. 

La 28 octombrie 2024 a fost publicat un articol despre susținătorii penali ai candidatului Stoianoglo, iar la 29 octombrie 2024 a fost publicat anunțul că ZdG va publica în curând o a doua investigație. Din acel moment asupra mea personal și a familiei mele s-a declanșat o campanie de calomniere fără precedent. Începând cu acea zi, până la 3 noiembrie inclusiv, a curs un val continuu de calomnii de pe unele pagini obscure, amplificate de politicieni penali, de alți penali fugari, de jurnaliști mercenari. Am avut unele indicii că și experți afiliați puterii actuale și-au pus umărul. Aceste postări, lansate inițial pe Facebook, au fost preluate și de media rusești controlate de Kremlin, peste 90% dintre canalele care au redistribuit calomniile fiind în limba rusă. 

Postările denigratoare erau distribuite masiv, generând sistematic comentarii care incitau la ură împotriva mea și a familiei mele. Mesajele de ură mă înfierau pentru acțiuni pe care nu le-am comis, dar și pentru trăsături de identitate, de gen, de vârstă, de aspect fizic. Am fost acuzată că aș fi luat bani de la un politician condamnat penal,  că aș fi luat bani penali ca să plătesc studiile fiicei mele la Harvard. Fiica mea a fost atacată în mai multe postări într-un mod care cade sub incidența Codului Penal. 

Duminică, 3 noiembrie, o postare denigratoare despre mine a fost sponsorizată cu 100 de euro, plătită de un businessman condamnat penal, circulând și mai intens, adunând noi mesaje de ură împotriva mea. O analiză simplă arată că rețeaua care a orchestrat atacul face parte din gruparea Șor. Faptul că am fost masiv atacată în ambele zile de scrutin denotă că se dorea discreditarea mea, care ar cauza, poate, o dezamăgire a audienței privind activitatea ZdG și o neîncredere în investigațiile jurnalistice privind fenomenul cumpărării de voturi. 

Dar investigațiile ZdG și-au făcut efectul. Echipa ZdG a muncit exemplar, mass-media de interes public s-a solidarizat excelent, oamenii s-au informat, au discutat, au făcut presiuni asupra autorităților și a membrilor rețelei de cumpărare de voturi. Acesta e cel mai bun efect al unei investigații. Totuși, în spatele ei s-au produs și daune morale asupra mea, a familiei mele, asupra redacției. 

Nu voi da nume aici (afară de Șor, care oricum a fost vizat în investigațiile jurnalistice), căci nu urmăresc vreo reglare de conturi pe rețelele sociale. Voi strămuta discuția la acest subiect în câmpul legal, adresându-mă oamenilor legii, ca să fie clarificate datele problemei, figuranții și răspunderea legală pentru fiecare. Voi reveni aici cu clarificări atunci când va fi cazul.