Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia primei instanțe în privința…

Decizia primei instanțe în privința bărbatului care l-a amenințat cu moartea pe Marin Pavlescu, tânărul hărțuit în armată pentru orientarea sa sexuală

Sursa: Marin Pavlescu/Facebook

Prima instanță l-a găsit vinovat pe Marin Melnic, bărbatul care l-a înjurat și amenințat pe Marin Pavlescu că îi va „tăia picioarele” și că o să „îl ucidă, că e pederast”. Tânărul, care a fost hărțuit în armată din cauza orientării sale sexuale, s-a adresat la Poliție, iar în august 2023 Melnic a fost reținut la intrarea în țară, când a revenit din Italia, anunță Centrul de Informații „GENDERDOC-M” (GDM) într-un comunicat de presă.

Conform decizie Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 11 iunie, acesta trebuie să achită o amendă de 27 500 de lei, prejudiciu moral de 10 000 și suma de 21 500 de lei pentru cheltuielile de judecată suportate de Pavlescu.

Pe 19 iunie 2022, Marin Pavlescu a fost sunat insistent de un necunoscut. Bărbatul de la celălalt capăt al firului l-a înjurat și l-a amenințat că-i „taie picioarele” și că „îl ucide, că e pederast”. Pavlescu a înregistrat discuția și a depus plângere la Poliție. Pe marginea cazului a fost deschisă o cauză penală pentru „Amenințare cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată”. Agresorul a fost dat în căutare, fiind localizat în Italia și a fost reținut la frontieră în august 2023, când a intrat în țară. Marin Melnic s-a arătat surprins de acuzațiile aduse, spunând că nu se aștepta și „regretă” că nu a anticipat consecințele, notează sursa citată.

„Acest caz este unul extrem de important, este primul câștig în baza noilor modificări ale Codului penal cu privire la crimele și discursurile motivate de prejudecată. Sper că după această hotărâre, cetățenii Moldovei să înțeleagă că atunci când ameninți pe cineva, chiar și online, pentru că este persoană LGBT (sau din orice alt grup defavorizat), vei răspunde în fața legii. Și această gaură mare în buzunar, pentru că nu știi să-ți controlezi pornirile, este o pedeapsă lejeră, mai poți face și închisoare”, a declarat administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov.

Sentința

La distanță de un an, Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani l-a recunoscut vinovat pe Melnic de amenințarea cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată. Instanța i-a impus o amendă de 550 de unități convenționale, ceea ce constituie suma de 27 500 de lei.

Pe lângă amenda pe componenta penală a cazului, Melnic va trebui să-i achite lui Pavlescu 10 000 de lei pentru prejudicii morale și alte 21 500 – cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică.

În cazul în care agresorul nu va plăti amenda, instanța poate să-i schimbe sentința cu pedeapsă cu închisoarea, câte o lună de detenție pentru fiecare 100 de unități convenționale neachitate.

Instanța a mai stabilit, pe lângă asta, că Melnic nu poate părăsi țara până nu-și ispășește sentința.

„Am luptat împreună cu avocata mea și cu Centrul de Informații „GENDERDOC-M” pentru drepturile mele, în cazul persoanei care m-a amenințat cu moartea, și am câștigat. Vreau să mulțumesc mult avocatei mele și Centrului GDM pentru suportul acordat. Sunt foarte mulțumit că o persoană homofobă va fi pedepsită pe merit pentru ceea ce a încălcat și sper că fiecare cetățean, înainte de a scrie un comentariu de ură sau de a amenința pe cineva din comunitatea LGBTQ+, să fie la curent că avem legi și vor răspunde pentru toate încălcările. Sper să fie un exemplu bun pentru toți oamenii care au un nivel de mentalitate mai restrâns, homofob și dăunător comunității LGBTQ+.

Știu că e greu, știu că e un proces care te supra-epuizează, dar sunt convins că doar prin eforturile depuse și prin faptul că luptăm pentru drepturi egale obținem un rezultat bun și informăm societatea că orice încălcare va fi pedepsită”, a spus Marin Pavlescu.

Melnic s-a declarat nevinovat, potrivit sentinței emise de prima instanță de judecată.