Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De Ziua Internațională a Drepturilor…

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Delegația UE a acordat Premiile Europene pentru Societatea Civilă

În cadrul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună pentru o societate mai puternică” s-a desfășurat evenimentul ,,European Awards for Civil society – Human rights”/„Premiile Europene pentru Societatea civilă – Drepturile omului”. Inițiativa a avut loc cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Evenimente similare se vor ține pe tot parcursul campaniei de informare.

La eveniment au fost prezenți Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, precum și, în format virtual, Ambasadori ai Statelor UE.

Campania de informare „UE-Moldova: Împreună pentru o societate mai puternică” este dedicată societății civile și drepturilor omului. Scopul ei este să contribuie la sporirea gradului de conștientizare a importanței organizațiilor societății civile și a respectării drepturilor omului, precum și să evidențieze sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru inițiativele organizațiilor societății civile în contextul promovării drepturilor omului în țara noastră, al dezvoltării locale și în combaterea consecințelor crizei COVID-19.

„Premiile Europene pentru societatea civilă – Drepturile omului” au fost acordate organizațiilor non-guvernamentale grassroots, pentru eforturile depuse în acest domeniu vital pentru orice societate: Premiul pentru Libertatea Presei (portalul Nord News, Bălți), Premiul pentru Protecția Drepturilor Minorităților (Asociația „Noi-Viitorul Luminos”, Fălești), Premiului pentru Securitate Umană (Asociația „Human Rights Embassy”) și un premiu special, Advocacy pentru Promovarea Schimbării (Asociația „Promo-LEX”).

„Uniunea Europeană acordă aceste premii cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, în semn de recunoștință tuturor organizațiilor societății civile din Republica Moldova care își concentrează activitatea pe apărarea și promovarea drepturilor omului și a democrației. Am dori să sărbătorim rezultatele obținute în munca lor zilnică, în special în această perioadă provocatoare de pandemie. Aș dori să reamintesc, totodată, importanța asocierii societății civile în discuții și în procesele de luare a deciziilor, care sunt vitale pentru a fi incluse în domeniul drepturilor omului și al libertăților fundamentale. Vrem să încurajăm organizațiile societății civile să persevereze și să rămână promotori ai schimbării pentru îmbunătățirea țării și a vieții cetățenilor săi. Uniunea Europeană vă va rămâne aproape, inclusiv prin intermediul asistenței acordate acestui sector, pentru că suntem împreună pentru o societate mai puternică”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Mesajul de încurajare a fost împărtășit si de Ambasadorii Statelor Membre UE, care s-au conectat online la eveniment.

În Republica Moldova, Uniunea Europeană sprijină în prezent 28 de proiecte mari implementate de organizații ale societății civile, în valoare totală de 22 de milioane de euro. Datorită acestor proiecte, peste 1000 de persoane vulnerabile beneficiază de 42 de servicii sociale deschise pentru ele în diverse localități. Alte peste 800 de persoane vulnerabile se bucură de servicii și produse gratuite generate de cele peste 15 întreprinderi sociale (inclusiv șase constituite în stânga Nistrului), care au creat 59 de locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate. Totodată, au fost finanțate peste 70 de afaceri mici, inițiate de tineri, care au contribuit la apariția a 84 de locuri de muncă. Sunt inițiative care le-au permis acestor oameni o îmbunătățire a calității vieții și o incluziune mai bună în comunitățile din care fac parte.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.