De la începutul anului au fost confirmate 66 de cazuri de rujeolă. „Vaccinarea este unicul mijloc de protecție”
În primele cinci luni ale anului, în R. Moldova au fost înregistrate 66 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care opt de import (România și Marea Britanie) informează vineri, 24 mai, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Potrivit reprezentanților ANSP, un focar de rujeolă a fost înregistrat recent în raionul Sîngerei, cu implicarea a 11 copii, dintre care 10 fac parte din aceeași familie. „Copiii, cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, au manifestat febră, conjunctivită și erupții cutanate. În prezent, aceştia se află sub supravegherea medicului și primesc tratamentul corespunzător. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă”.
Conform informațiilor actualizate, de la începutul acestui an, teritoriile afectate de rujeolă sunt: municipiul Chișinău cu 48 de cazuri, raionul Sîngerei cu 11 cazuri, raionul Ialoveni – 2 cazuri, raioanele Orhei, Drochia, Fălești, Ștefan Vodă și Ungheni – câte 1 caz.
Cazurile au fost confirmate în Laboratorul de referință al ANSP.
ANSP atenționează populația că „rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate și părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală”.
Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.