De la 1 iulie intră în vigoare noi reguli privind vârsta de pensionare
Începând cu 1 iulie, curent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani şi 6 luni, iar stagiul complet de cotizare este de 32 de ani și 6 luni.
În acelaşi timp, potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS, bărbaţii, care intenţionează să-şi perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.
Cu respectarea condițiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 01.07.2021 la vârsta de 56 de ani şi 6 luni, menționează cei de la CNAS.
În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.
În context, responsabilii de la CNAS susțin că pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.
Pentru a obține pensia pentru limită de vârstă sunt necesare de a fi îndeplinite două condiții: vârsta de pensionare și stagiul necesar de cotizare. Vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei în prezent constituie 59 ani și crește anual la 1 iulie cu șase luni. Pentru a beneficia de o pensie completă, bărbații trebuie să aibă stagiul complet de cotizare de 34 de ani sau un stagiu de cotizare de minim 15 ani. Pentru femei stagiul complet de cotizare constituie 32 ani și șase luni, care la fel, crește anual cu șase luni de la 1 iulie.
În cazul în care persoana are un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani și mai mult, pensia va fi calculată proporțional, conform stagiului de cotizare confirmat. Dacă nu se confirmă stagiul de cotizare, persoanei i se stabilește o alocație socială de stat pentru persoanele vârstnice care constituie 50% din pensia minimă pentru limită de vârstă la momentul realizării dreptului.
Potrivit datelor CNAS, la situaţia din 01.04.2021, în R. Moldova erau 520.162 de beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Mărimea medie a pensiei a constituit 2130,98 lei. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă a constituit 1143,57 lei.