Principală  —  IMPORTANTE   —   De ce gazele naturale trebuie…

De ce gazele naturale trebuie să fie măsurate în kWh, dar nu în metri cubi? Detalii de la SA „Energocom”

Gazele naturale trebuie să fie măsurate în kWh, dar nu în metri cubi, pentru că legislația R. Moldova prevede din 2019 această unitate de măsură, dar până acum cadrul legal nu a fost respectat, dar și pentru că platformele operatorilor sistemului de transport din UE utilizează doar unitatea de măsură kWh, susțin reprezentanții SA „Energocom”.

„De ce gazele naturale trebuie să fie măsurate în kWh, dar nu în metri cubi?

Pentru că în trecut R. Moldova achiziționa gazele doar din Federația Rusă, iar în prezent SA „Energocom” face un mix de gaze, procurate din diferite surse.

Pentru că anterior se punea accent pe unitatea volumetrică, iar acum se iau în calcul și puterea calorica a gazului, sau și parametru de calitate. Calitatea poate varia în funcție de zona de proveniență.

Platformele operatorilor sistemului de transport din UE utilizează doar unitatea de măsură kWh.

Pentru că pe teritoriul Republicii Moldova gazele sunt importate în kWh și sunt exportate la fel în kWh (când merg în stocurile strategice sau tranzitează teritoriul Moldovei).

Energia gazelor naturale măsurată în kWh reprezintă volumul în metri cubi împărțit la puterea calorică superioară la temperatura de 20°C, respectiv cantitatea de căldură degajată la arderea, în aer, a unui metru cub de gaze.

Operatorii locali de transport măsoară zilnic compoziția gazelor importate”, arată o notă informativă a instituției.

În urmă cu patru zile, reprezentații SA „Moldovagaz”, SA „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz” anunțat printr-un comunicat că vor înainta un demers comun către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind crearea unui cadru normativ de trecere unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră.

Aplicarea în R. Moldova a acestei practici va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală, susțineau reprezentanții SA „Moldovagaz”.

Totodată, începând cu luna martie a anului 2023 se propune procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP.

Unitatea de măsurare a gazelor naturale va fi schimbată? Reprezentanții SA „Moldovagaz”, SA „Energocom” și cei ai unor companii de transport de gaze vor înainta un demers către ANRE