Principală  —  IMPORTANTE   —   David Schwartz: Toate acuzațiile sunt…

David Schwartz: Toate acuzațiile sunt niște reinterpretări grosolane. Dacă directorul CIA este putinist, atunci și eu sunt putinist

Sursa foto: Agora.md

David Schwartz, regizorul spectacolului „Invizibil” – anulat în urma acuzațiilor precum că ar fi promovat un mesaj propagandistic, putinist și împotriva actualei guvernări din R. Moldova – a vorbit într-un interviu video realizat de Agora, în care a negat mai multe acuzații aduse de actorii Teatrului „Luceafărul”, care au refuzat să mai facă parte din spectacol, dar și a mai multor declarații apărute în mediul online.

După ce regizorul David Schwartz a acuzat conducerea Teatrului Republican „Luceafărul” de cenzură, afirmând că spectacolul regizat de acesta, „Invizibil”, a fost amânat după ce directorul artistic ar fi fost telefonat de o reprezentantă a conducerii, au tot urmat un val de acuzații și păreri pe internet, inclusiv din partea reprezentanților teatrului, care l-au criticat pe regizor și mai mult de atât, actorii din teatru au adus acuzații cum că acesta ar fi putinst și ar fi încercat să joace un spectacol propagandistic.

Într-un interviu oferit pentru Agora, David Schwartz dezminte toate acuzațiile pe care i le-au adus atât actorii dar și Veaceaslav Sambriș, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”.

Jurnalista de la Agora l-a întrebat dacă este adevărat că ar fi avut un discurs putinist pe care l-ar fi abordat în discuțiile cu actorii teatrului, despre faptul că ar susține invazia rusească, și, inclusiv, că vorbitorii de limbă română din R. Moldova sunt de vină pentru războiul din Transnistria, însă David Schwartz a negat acuzațiile și a explicat modul în care a abordat aceste subiecte, care, după cum spune el, a fost interpretat eronat de către cei din teatru.

„Poziția mea politică cunoscută de cel puțin 10-15 ani, pe care am afirmat-o public în nenumărate rânduri, este categoric una de stânga. Nu am ascuns asta niciodată, nici față de Sambriș, nici față de altcineva. Fiind o poziție de stânga, nu are cum să susțină regimul Putin, care este un regim, care din punct de vedere economic este absolut neoliberal, fără nici un fel de atenție către protecție socială, către sănătatea publică, către educația populației, iar din punct de vedere cultural este unul dictatorial și conservatorial, după cum știe toată lumea, în care drepturile persoanelor LGBT nu sunt respectate, drepturile minorităților nu sunt respectate, ș.m.d.p. Deci ideea că eu – pozițiile mele fiind asumate, atât economice cât și culturale, de stânga – aș putea să susțin regimul Putin, pentru cineva care mă cunoaște, este o glumă proastă”.

David a mai declarat că oricine cunoaște CV-ul lui, știe „că în anii 2008, când unii dintre actorii și actrițele care sunt acum vocali împotriva acestuia, abia mergeau la școala generală, el organiza spectacole în București, care criticau regimul Putin”.

David Schwartz a recunoscut că ar fi abordat astfel de subiecte, însă într-o manieră în care ar fi explicat „cum cei din regimul Putin văd aceste subiecte și nu că el ar fi susținut aceasta”.

„Aceste afirmații sunt niște calomnii, dar desigur ca în orice calomnie, se pune 5 la sută adevăr și 95 la sută minciună, și iese calomnia”, susține regizorul.

Acesta a mai declarat că ar fi avut o discuție la repetiții, în contradictoriu, vorbind despre o scenă cu refugiații ucraineni, pe care până la urmă a scos-o din text.

În acea discuție el și-ar fi afirmat foarte ferm poziția pacifistă și anti război și „faptul că ceea ce face Rusia este o crimă”.

„Ce am spus, într-adevăr, este că pentru a înțelege cum evoluează un război, trebuie să înțelegi și viziunea adversarului. Poziția pe care am afirmat-o eu, a fost că din perspectiva rusă, Ucraina este un teritoriu tampon față de Europa. De asemenea ce am spus este exact ce a susținut și secretarul general al guvernului american, Henry Kissinger, că din perspectiva rusă – intrarea Ucrainei în NATO era o linie peste care au afirmat în nenumărate rânduri că nu vor trece. Asta spune și directorul CIA, William Burns, (…) Deci dacă directorul CIA este putinist, atunci și eu sunt putinist”.

David Schwatz respinge acuzațiile venite asupra lui și spune că „acestea sunt o denaturare intenționată și grosolană a unor lucruri pe care el a făcut greșeala să le discute cu actorii, crezând că este un cadru intim de repetiții și că vor lămuri niște probleme artistice, nicidecum un scop politic”.

Acesta a mai menționat și despre faptul că ar fi mincinoase afirmațiile lui Veaceslav Sambriș precum că nu ar fi știut pozițiile sale politice.

Mai mult de atât, David afirmă că el și Veaceslav Sambriș se cunosc de mult timp, deși ultimul a afirmat că l-ar cunoaște pe Schwartz doar din anumite piese de teatru care i-au plăcut, acesta fiind motivul pentru care l-a invitat să regizeze un spectacol la Chișinău.

Regizorul mai susține că directoarea teatrului, Vitalia Grigoriu, ar fi asistat din primele zile la repetiții și la discuțiile pe care David le avea cu actorii: „Dacă lucrurile pe care le-am afirmat atunci erau atât de grave, cum susține echipa Teatrului „Luceafărul”, directoarea ar fi trebuit să-mi întrerupă pe loc contractul sau măcar să mă ia la o discuție separată și să-mi spună că așa ceva este inadmisibil. Or, nimeni nu mi-a spus absolut nimic”.

Totodată, David Schwartz a declarat că ar fi fost acuzat de scenografa Stela Verebceanu precum că ar fi propagat mesaje anti președinta Maia Sandu, aceasta referindu-se la o secvență unde un personaj spunea (în piesa de treatru) „că nu s-ar mai mira dacă și actuala președintă ar fi coruptă”.

Un pasaj despre care David spune că a fost rugat, inclusiv de Sambriș, ca acesta să fie scos din piesă, este unul în care personajul critica Vettingul: „Acolo într-adevăr personajul făcea niște critici destul de dure, dar sunt niște critici care de obicei apar în toată presa din Moldova” a declarat Schwartz.

În urma scandalului apărut, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat pentru Agora că spectacolul „Invizibil” ar fi o „bombă fumigenă menită să compromită imaginea politică a R. Moldova, în contextul demarării negocierilor de aderare la UE“, afirmații pe care David le respinge.

Totodată, regizorul a mai afirmat că ar fi fost amenințat de persoane necunoscute din R. Moldova și numit cu cuvinte jignitoare, pe care acesta le consideră inclusiv „atacuri la reputația și demnitatea sa”.

Scenariul piesei de teatru „Invizibil” a apărut pe data de 26 iunie, în mediul online, fiind publicat de David Schwartz.

Scandal în două acte la Teatrul Luceafărul. Actriță: „Eu vedeam că noi manipulăm spectatorul și asta nu este corect”

Ministrul Cuturii: Neînțelegerile între trupa Teatrului „Luceafărul” și regizorul invitat de ei să monteze un spectacol se vor transformate cu tot dinadinsul într-un scandal politic. Acest conflict s-a produs în luna martie. De ce pretențiile au apărut tocmai acum?