Daniel Ioniță, despre posibilitatea moldovenilor de a se vaccina în România: „Toți cetățenii români sunt eligibili să se înscrie pe Platforma națională de vaccinare”
Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, susține că moldovenii care dețin și cetățenie română au posibilitatea de a merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19.
Declarațiile au fost făcute luni, 8 martie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.
Ioniță susține că moldovenii care dețin și cetățenie română se pot înscrie pe Platforma națională de vaccinare de peste Prut și dacă se încadrează într-o anumită categorie, pot fi vaccinați.
„Deja oferim posibilitatea aceasta. Toți cetățenii români sunt eligibili să se înscrie pe Platforma națională de vaccinare și dacă se încadrează într-o anumită categorie, evident că pot fi vaccinați (…). Ca cetățean român poți să mergi în România. Nu se pune problema. Noi nu am închis granițele pentru cetățenii români. De fapt, pentru niciun cetățean. Sunt niște restricții de sănătate care bineînțeles că diferă de la etapă la etapă. Uneori poți fi rugat să fii în autoizolare, alteori ți se permite doar tranzitul”, a precizat ambasadorul.
Fiind întrebat dacă persoanele care vor dori să se vaccineze peste Prut vor trebui să stea în autoizolare, ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că „depinde de etapa la care vor merge”.
„În momentul de față sunt condiții mai stricte, în special, impuse unor cetățeni care vin din așa-numitele zone roșii și impunem fie un test anti-COVID, fie o perioadă de autoizolare. Noi oferim posibilitatea tuturor românilor să se vaccineze etapizat, potrivit unor strategii bine puse la punct și care până acum chiar au funcționat”, a mai spus Ioniță.
Totodată, ambasadorul susține că studenții basarabeni care studiază în România sunt eligibili pentru a fi vaccinați în etapa a treia, care va începe „probabil într-o lună de zile”.
Potrivit datelor furnizate sâmbătă, 6 martie, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), de la începutul campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost imunizate 5 174 de persoane.
Autoritățile din R. Moldova au recepționat la 4 martie, lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.
La 2 martie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19.
Campania de vaccinare a început după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.