Curtea de Conturi, despre mașinile procurate pentru misiunile diplomatice, despre care recent a scris ZdG: „majorarea creanțelor cu 2,2 milioane de lei și imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat”
În anul 2020, unele misiuni diplomatice și oficii consulare au procurat cinci mașini noi, în sumă totală de 3,6 milioane de lei. Achizițiile respective nu au fost planificate la începutul anului, iar trei automobile au fost achitate în avans, fapt ce a determinat „majorarea creanțelor cu 2,2 milioane de lei și imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat”. Acestea sunt câteva dintre constatările Curții de Conturi(CC).
Constatările au fost prezentate de CC luni, 31 mai, în cadrul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), încheiate la 31 decembrie 2020.
ZdG a scris în luna aprilie curent despre cele peste trei milioane de lei, cheltuiți anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova.
Achizițiile au avut loc într-un an pandemic în care statul s-a pomenit într-o criză a sistemului de sănătate, iar Guvernul a inițiat chiar și o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea Covid-19. Autoritățile au insistat că pentru aceste cumpărături nu au fost cheltuite resurse financiare suplimentare și că achizițiile erau necesare pentru „reînnoirea parcului auto”.
Raportarea veniturilor din realizarea activelor, cu o diferență de 54,7 mii de lei
Curtea de Conturi a mai constatat că au fost obținute venituri de 106,7 mii lei, din vânzarea a trei mijloace de transport, dintre care în raportul financiar au fost reflectate doar 52 mii de lei.
Auditul a mai arătat că unele instituții subordonate MAEIE au admis abateri în ce privește deplasările în interes de serviciu.
„În cazul a opt instituții nu a fost respectat scopul indicat în ordinul de deplasare, iar în cinci cazuri a fost depășit termenul de ședere indicat în ordin”.
Au fost constatate probleme și la capitolul plata indemnizației: „Tabelul de pontaj pentru calcularea indemnizației detașaților în unele misiuni diplomatice, oficii consulare și membrii familiilor lor, indică prezența acestora, care de fapt se aflau în deplasare peste hotare”.
Curtea de Conturi a menționat că au fost admise erori și la recunoașterea și clasificarea reparațiilor capitale, ce a cauzat „supraevaluarea cu 2,4 milioane de lei a cheltuielilor pentru servicii de reparații curente”.
„Eroarea de 5,3 milioane de lei este o sumă semnificativă”
Ministerul, urmare incertitudinilor ce țin de valorificarea dreptului la proprietate a rezultat în aplicarea cadrului de raportare financiară, cu o subevaluare a activelor nefinanciare de 2,8 milioane de lei, în principal – clădiri și o supraevaluare a cheltuielilor de 2,5 milioane de lei, pentru servicii. Eroarea de 5,3 milioane de lei este o sumă semnificativă.
Conform rapoartelor financiare consolidate ale MAEIE, mijloacele fixe la 31 decembrie 2020 au constituit 305,9 milioane de lei.