Curtea de Apel Chișinău menține în vigoare o sancțiune aplicată postului de televiziune RTR Moldova de către Consiliul Audiovizualului pentru difuzarea, în 2018, a paradei de 9 mai de la Moscova
O sancțiune aplicată de Consiliul Audiovizualului în 2018 postului de televiziune RTR Moldova a fost menținută în vigoare printr-o decizie recentă a Curții de Apel Chișinău. Astfel, compania care deține postul de televiziune a fost obligată să achite o amendă de 85 de mii de lei și să comunice publicului, în orele de maximă audiență, motivele și obiectul sancțiunii.
În iunie 2018, în urma unei monitorizări, Consiliul Audiovizualului (CA) a constatat că postul de televiziune RTR Moldova a transmis în emisie directă, cu ocazia zilei de 9 mai, Parada Victoriei din Piaţa Roşie din Moscova. Durata totală a transmisiunii a fost de o oră și 10 minute, iar în timpul paradei au defilat forţele armatei ruse şi a fost prezentată tehnica militară. Un discurs de felicitare a fost rostit de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. „Urmare a celor specificate mai sus, se atestă că postul de televiziune RTR Moldova a comis derogări de la prevederile art. 9 alin. 2 din Codul audiovizualului”, a constatat CA.
Articolul 9 alin. (2/1) din Codul audiovizualului al Republicii Moldova, la care se face referire, prevede că „în vederea asigurării securităţii informaţionale a statului, se permite radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sînt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.
Federaţia Rusă nu se regăseşte printre statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Prin Decizia CA din 8 iunie 2018, „TV-Comunicaţii Grup” SRL, fondatorul postului de televiziune RTR Moldova, a fost sancţionată cu amendă în mărime de 85 000 de lei pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 9 alin. 2/1 Codul audiovizualului.
La data de 18 iulie 2018 „TV-Comunicaţii Grup” SRL a depus în adresa Consiliului Audiovizualului cerere prealabilă, prin care a solicitat anularea Deciziei nr.17/106 din 8 iunie 2018.
Cererea prealabilă a fost însă respinsă de CA, iar „TV-Comunicaţii Grup” SRL s-a adresat în judecată, cerând același lucru – anularea deciziei prin care a fost amendată.
Printr-o hotărâre din 31 iulie 2020, instanța de fond – Judecătoria Chișinău sediul Râșcani, i-a dat câștig de cauză postului de televiziune, anulând deciziile de sancțiune emise de Consiliului Coordonator al Audiovizualului (redenumit între timp în Consiliul Audiovizualului – CA).
La data de 3 august 2020 Consiliul Audiovizualului al Republicii Moldova a declarat apel împotriva hotărârii primei instanțe. În cadrul dezbaterilor publice, preşedintele de atunci al Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a menţionat că „derogarea comisă de postul de televiziune RTR Moldova este una evidentă, pentru că în cadrul acestei transmisiuni a fost mediatizat un exerciţiu de forţă, cu prezentarea echipamentului militar de performanţă din Federaţia Rusă, fapt interzis de legislaţie”.
Prin Decizia din 15 iunie curent, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău a admis apelul depus de Consiliul Audiovizualului, a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani din 31 iulie 2020 și a emis o nouă decizie. Astfel, sancțiunea aplicată de CA în 2018 postului RTR Moldova a rămas în vigoare, acesta fiind obligat să achite o amendă de 85 de mii de lei și să comunice publicului, în orele de maximă audiență, motivele și obiectul sancțiunii.
Decizia Curții de Apel Chișinău este executorie din momentul emiterii, însă putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie cu recurs în termen de 30 de zile de la data notificării dispozitivului deciziei instanței de apel.
Anterior, printr-o decizie a Consiliului Audiovizualului din 26 februarie 2018, SRL „TV-Comunicaţii Grup”, fondatoarea postului de televiziune „RTR Moldova”, a mai fost sancţionată pentru încălcarea prevederilor aceluiași articol din Codul audiovizualului. Atunci RTR Moldova a plasat în cadrul buletinului informativ autohton știri realizate în Federația Rusă, de către postul de televiziune „Россия 1”. Atunci, fiind la prima încălcare, RTR Moldova a fost amendată cu 50 de mii de lei și, chiar dacă a contestat în instanță sancțiunea, judecătorii au dat dreptate CA și au menținut amenda.
Conform informațiilor de pe site-ul televiziunii, RTR Moldova a început să emită în 2010, iar în prezent se află în top 3 cele mai vizionate televiziuni din R. Moldova.