Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum va fi sancționat medicul-chirurg…

Cum va fi sancționat medicul-chirurg care a fost filmat în timp ce critica o pacientă pentru că nu vorbește limba română. Decizia Comitetului de etică și deontologie a spitalului

Captură de ecran

IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” anunță marți, 8 august, decizia luată în cazul medicului care a fost filmat în timp ce critica o pacientă pentru că nu vorbește limba română. Astfel, medicului-chirurg i-a fost aplicat un avertisment și va trebui să participe la instruiri suplimentare privind etica și deontologia profesională.

„Comitetul de etică și deontologie al instituției medicale a examinat cazul sub toate aspectele și a constatat că pacienta a beneficiat de asistența medicală necesară, intervenția chirurgicală fiind realizată cu succes de către medicul vizat. La ședințele Comitetului de etică și deontologie au fost ascultate pozițiile părților implicate, iar pacienta a menționat că nu are pretenții față de medic și actul medical”, se arată în comunicatul publicat de spital.

Totuși, Comitetul de etică și deontologie a constat „unele expuneri ale medicului care deviază de la normele de etică și deontologie”, prevăzute în Codul deontologic al lucrătorului medical și farmacistului și a decis aplicarea avertismentului, ca sancțiune, inclusiv participarea la instruiri suplimentare cu tematica „Etica și deontologia lucrătorului medical și a farmacistului”.

„Decizia a fost adusă la cunoștința medicului, cu care a fost de acord”, mai transmite instituția.

Avocatul Poporului a anunțat vineri, 22 iulie, că a sesizat Ministerul Sănătății și Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința doctorului care a luat-o la întrebări pe o pacientă pentru că nu vorbește limba română, deși trăiește în R. Moldova.

În seara de 20 iulie, pe rețelele de socializare au apărut imagini video cu discuția dintre un medic-chirurg din secția ORL a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din municipiul Chișinău și pacienta sa. În videoclip, bărbatul o întreabă de ce ea nu vorbește limba română, ci rusa, odată ce trăiește aici, și spune că rușii sunt „dușmani”.

Ulterior, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” a venit cu o reacție, exprimându-și dezacordul şi „condamnând ferm mesajele care pot afecta pacienţii”.

Ziarul de Gardă a discutat cu medicul, dar și cu șeful secției ORL, care au oferit primele declarații.Potrivit doctorului, discuția ar fi fost mult mai lungă, iar în imaginile video au fost incluse momente rupte din context „pentru a da o tentă politică”.

Am discutat și cu șeful secției ORL, Eusebiu Sencu, care a declarat că și el a discutat cu pacienta și a confirmat că aceasta „nici idee nu avea că a fost filmată”, fiind utilizată camera ascunsă.