Cum sunt finanțate spitalele și ce spun conducătorii instituțiilor medicale despre zvonul că sunt interesați să înregistreze mai mulți morți de COVID-19
În ultimele săptămâni au apărut mai multe zvonuri precum că spitalele ar fi interesate să înregistreze un număr mai mare de pacienți decedați din cauza COVID-19. Deși nu a existat nicio explicație pentru această ipoteză, iar dovezi nu au fost făcute publice, informația a luat rapid amploare în spațiul informațional. Ziarul de Gardă a contactat conducători ai mai multor instituții medicale din țară, inclusiv și vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a afla cum sunt finanțate spitalele în această perioadă.
În susținerea afirmațiilor precum că nu ar fi interesați în niciun fel să înregistreze un număr mare de persoane decedate din cauza COVID-19, directorii de spitale spun că instituțiile pe care le conduc sunt finanțate în dependență de numărul cazurilor tratate.
„Există așa program care se numește – „Program Special COVID”. În afară de cazurile contractate separat, simple, cu compania de asigurări, compania de asigurări are o rubrică specială care se numește „Program Special COVID”. Spitalul raportează caz special COVID, el se achită mai scump decât cazul simplu”, explică Andrei Uncuță, directorul Spitalului „Timofei Moșneaga”.
„Dacă tu folosești mai multe medicamente pentru un pacient, că el e grav, respirație dirijată, cu salarizarea suplimentară a personalului, el stă zile întregi intubat – nu stă 5 zile și se duce acasă, dar stă 3 săptămâni, nu-i logic ca să se finanțeze mai mult necesitățile acestea pentru un singur pacient? Doar nu poți să dai 5 mii de lei cum dai la gastrită, tot așa să dai 5 mii de lei, pentru că aici se folosesc doi antibiotici, alte proceduri, oamenii utilizează ventilatorul, oxigenul și multe alte lucruri şi, evident, cheltuielile sistemului sunt mai mari decât cheltuielile la alt pacient simplu”, menționează Andrei Uncuță, șeful Spitalului Clinic Republican, confirmat și de reprezentanții altor instituții medicale.
„Spitalul este finanțat în bază de contract și pe fiecare caz tratat separat, așa cum prevede regulamentul. Este cea mai mare prostie și cel mai mare tupeu să se discute că spitalele primesc nu știu ce și ce se mai vehiculează. Vreau să vă zic, dimpotrivă, cheltuielile pe care le face spitalul, începând cu cea mai scumpă valoare, asta este personalul medical și echipamentele de protecție, care merg, sincer să vă spun, te doare inima, fiindcă merg, ca și cost, bani în tomberon, dar suntem obligați să o facem, fiindcă așa ne cere protocolul, și terminând cu medicamente și cu toate dotările și tot echipamentul care este necesar pentru a salva un pacient”, punctează și Ala Condrea, vicedirectoarea medicală a Spitalului Clinic din Bălți.
„Spitalele primesc finanțare pentru asistența medicală. Noi suntem contractați per caz tratat. Adică, noi tratăm cazul, și CNAM ne achită per caz tratat”, subliniază Svetlana Chișlaru, vicedirector medical al Spitalului „Arhanghel Mihail”.
„Noi suntem finanțați pentru pacienții tratați. Atât. Fiecare caz are un indice de complexitate și CNAM achită în dependență de acest indice. În ceea ce privește afirmațiile că cineva, spitalul, primește ceva, adăugător, pentru pacienții care au decedat sau pentru alte servicii, asta este absurd și nici nu vreau să discut”, comentează și Andrei Stratulat, directorul interimar al Spitalului Raional Orhei.
„Compania finanțează doar cazurile tratate”
Responsabili de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) confirmă că finanțează doar cazurile tratate de COVID-19, incluse în contractele de prestare a serviciilor medicale.
Vicedirectorul general al Companiei, Denis Valac, precizează că finanțarea are loc prin linie separată în contract, unde sunt incluse cazurile de COVID. Respectiv, atunci când instituția înregistrează pacienți cu COVID, iar ulterior aceștia sunt externați, Compania achită pentru fiecare caz tratat. Tot CNAM este cea care finanțează suplimentul la salariu acordat personalului implicat în tratarea cazurilor de COVID.
„Compania nu plătește, sub nicio formă, și nu are cum să plătească, suplimentar, cazurile letale sau cazurile de deces. În contract se includ și compania finanțează doar cazurile tratate, fără a veni cu careva finanțări suplimentare pentru cazurile de deces”, precizează Denis Valac.
Acesta afirmă că instituția verifică informațiile furnizate de către spitale cu privire la cazurile tratate și că nu există posibilitatea ca aceste informații să fie fraudate.
„Compania cunoaște despre toate cazurile raportate, care este natura, cine este persoana, de unde este persoana și tot așa mai departe. Toată informația Compania o deține. Totodată, în cadrul Companiei, există o subdiviziune, și anume Direcția de evaluare și monitorizare, care elaborează planuri de evaluare și monitorizare a instituțiilor. Respectiv, această subdiviziune include în planurile sale instituțiile medicale pentru a se deplasa la fața locului, a ridica fișele de internare, a verifica informația care este raportată către companie și în cazul în care sunt constatate abateri, instituțiile sunt ori atenționate, ori penalizate, în dependență de gravitatea sau abaterea care s-a constatat în cadrul instituției medicale”, precizează oficialul.
Valoarea finanțării instituțiilor medicale pentru fiecare caz tratat de COVID-19 variază de la caz la caz și este determinată de către un indice de complexitate.
„Spre exemplu, la Spitalul Clinic Republican, unde sunt cazuri grave, evident că acest cost este mai mare. Sunt instituții unde acest cost este mai mic. Dacă e să luăm în mediu, după cum a fost menționat și anterior, în mediu, o zi-pat pentru o persoană în terapie intensivă ar costa, în mediu, 5 mii de lei, iar o zi-pat, în mediu, pentru o persoană care este internată, spre exemplu, la „Toma Ciorbă” ar fi în mediu cam de 2 mii de lei. Totul depinde, după cum spuneam anterior, de complexitatea cazului. Dacă este mai grav, este mai scump, dacă este mai puțin grav, este mai ieftin”, explică vicedirectorul de la CNAM.
În ultimele săptămâni, spațiul informațional a fost invadat de mai multe declarații care au provocat discuții aprinse: rudelor unor persoane decedate de diverse maladii li se propun bani pentru ca acestea să semneze acte ce ar constata că decesul a fost provocat de noul tip de coronavirus. Ziarul de Gardă a mers în căutarea acestor persoane și a realizat o anchetă la acest subiect: