Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum poți direcționa 2% din…

Cum poți direcționa 2% din impozit pentru jurnalismul de investigație

Susține jurnalismul de calitate și direcționează 2% din suma impozitului pe venit către „Reporter de Gardă” , un proiect al Asociației Telejurnaliștilor Independenți, asociație parteneră a Ziarului de Gardă.

În acest an, declarațiile de venit pot fi depuse până la 29 mai, atât online, cât și pe hârtie, la oficiile fiscale teritoriale. În ambele cazuri, pentru a direcționa 2% către „Reporter de Gardă”, trebuie să indicați în declarației de venit codul fiscal 1010620003744, al Asociației Telejurnaliștilor Independenți. Astfel, fără a suporta plăți suplimentare, puteți contribui la susținerea jurnalismului de investigație.

Ce este mecanismul 2%?

Prin mecanismul 2% persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit obținut în anul precedent, către ONG-urile care acționează în interes public și către entitățile religioase.

În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una dintre organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%.

Orice persoană care dorește să direcționeze 2% trebuie să depună declarația de venit chiar dacă, potrivit Codului fiscal, nu are această obligație. Desemnarea poate fi făcută doar în folosul unui singur beneficiar. Indicarea mai multor beneficiari va duce la anularea desemnării de către Serviciul Fiscal de Stat.

Legislația stabilește reguli stricte privind folosirea sumelor 2%. Acestea pot fi utilizate doar pentru activități în beneficiul public, fiecare organizație fiind obligată să prezinte rapoarte privind utilizarea sumelor de desemnare procentuală.

Menționăm că toate resursele acumulate vor fi folosite pentru realizarea unor investigații jurnalistice în format video. Cei care vor contribui ne pot sugera teme pe care cred că ar fi interesant și important să le dezvoltăm. Astfel, împreună, putem decide asupra unor subiecte de interes public.