Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum ne protejăm copiii de…

Cum ne protejăm copiii de impactul fluxului informațional negativ? 

Sursa foto: Wall-Street.ro

Aflându-ne într-o perioadă destul de complicată, marcată de tragedii și evenimente negative pe plan mondial, există riscul ca sănătatea noastră mintală să fie puternic afectată, cei mai vulnerabili fiind, totuși, copiii și adolescenții. Aceștia pot ușor deveni prada fobiilor, stărilor de neliniște, a anxietății sau chiar a depresiei. Reportera ZdG s-a informat ce sfaturi dau psihologii în acest sens și cum părinții își pot ajuta copilul să treacă mai ușor prin această perioadă tulburată.

Sănătatea mintală joacă un rol la fel de important pentru bunăstarea noastră generală, precum și sănătatea fizică. De aceea, este important să avem grijă de noi, dar și de cei dragi. 

„În ultima perioadă, în toată lumea se întâmplă diferite evenimente cu tentă negativă. Fără să dorim, noi suntem martorii acestor întâmplări. Asemenea situații ne creează stări de neliniște, îngrijorări, frică, anxietate, stări de panică etc. Războiul a adus și el mult stres în rândul copiilor, adolescenților, adulților, dar nu trebuie să uităm că contează mult intensitatea cu care primim orice tip de informație și din ce sursă ne informăm”, spune psihologa Eugenia Druță pentru ZdG. 

„Sănătatea emoțională este  parte a sănătății mintale. Un copil sănătos emoțional va deveni un adult rezilient și autosuficient. De aceea, bunăstarea emoțională a copilului merită o atenție deosebită”, punctează aceasta.

Elementul principal în relația cu copiii este comunicarea

„Rolul părintelui în dezvoltarea sănătoasă a copilului este de a-i oferi iubire necondiționată, de a comunica și de a-l asculta pe copil. O mare greșeală ce o fac majoritatea părinților este că nu comunică cu propriii lor copii. Părinții trebuie să spună cât mai des copiilor că sunt mereu alături de ei, că, orice s-ar întâmpla, ei sunt în siguranță”, explică psihologa. 

Totuși, atunci când comunicăm cu copiii, trebuie să evităm subiectele cu tentă negativă: „De multe ori, părinții nici nu conștientizează că frica ce o au față de pandemie, război, cutremure etc. se reflectă asupra copilului, deoarece copiii aud și văd îngrijorarea părinților. Din acest motiv, părinții trebuie să ocolească orice discuție despre tot ce este negativ”, sugerează Eugenia Druță

Un alt factor primordial – echilibrul interior al părintelui

„Copilul, văzând părintele drept un model, va învăța să gestioneze emoția în funcție de abordarea părintelui”, ne spune psihologa. Aceasta remarcă două situații:

  1. Părintele numește  o stare, o comunică, oferă contact fizic și stă în apropierea copilului. Copilul va procesa emoția și își va crește resursele de a face față stresului.
  2. Părintele evită să comunice, amână pe motiv că este obosit după serviciu, nu oferă afecțiune și încearcă să distragă copilul cu orice altă activitate. Copilul nu reușește să proceseze starea pe deplin și va încerca fie să o evite pe viitor, fie va avea o reacție exagerată.

Astfel, este important ca copilul să nu se simtă singur, să primească suficientă atenție și dragoste. Sfatul psihologului este de a găsi timp pentru activități comune. „Evitați discuțiile despre ceea ce creează stări de panică și îngrijorare, faceți plimbări, priviți toți împreuna un film și creați o stare de bine”, recomandă Eugenia Druță.

Specialiștii internaționali, de asemenea, recomandă să ne păstrăm calmul și modul de viață obișnuit, chiar dacă în lume se au loc diverse schimbări: „Aveți grijă de voi și păstrați obiceiurile sănătoase. Ajutați copiii să facă același lucru: ieșiți afară, contactați cu prietenii (chiar și virtual)”, spune Elizabeth Stuart, decan la John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Luminița Cauliuc, studentă în anul II  la facultatea de Jurnalism, USM