Cultivarea porumbului în sudul R. Moldova ar putea fi interzisă prin lege
Autoritățile ar putea interzice prin lege cultivarea porumbului în sudul R. Moldova. Declarația a fost făcută de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă. Oficialul a menționat că această măsură ar putea fi luată, pentru că, „în sudul țării, precipitațiile sunt la nivel de 200-300 de milimetri, iar porumbul are nevoie de 580-600 de milimetri ca să crească”.
„Ministerul Agriculturii este foarte bine ancorat în realitățile economice ale agricultorilor din R. Moldova (…). În toamnă o să apară iarăși, în sudul R. Moldova, probleme în legătură cu culturile agricole de grupa a doua – floarea-soarelui poate mai puțin, dar în special porumbul. Sincer să fiu, pentru toată lumea este clar că, în ultimii 2000 de ani, în sudul țării, precipitațiile sunt la nivel de 200-300 de milimetri, iar porumbul are nevoie de 580-600 de milimetri ca să crească (…).
Probabil o să urmeze la nivel de lege să stabilim că, dacă în regiunea în care tu cultivi porumb, precipitațiile sunt sub 550-600 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb. O să ajungem la nivelul ăsta, pentru că dacă tu nu ai agronom care să-ți spună lucrul acesta, noi la nivel de lege centralizat o să-ți spunem că tu nu poți să pui porumb în sudul țării. Și asta nu e de ieri, e de 2000 de ani (…)”, a spus Vladimir Bolea.
Ministrul a mai menționat că situația în agricultură rămâne a fi una extrem de complicată. Potrivit lui, Guvernul a convenit asupra unei acțiuni prioritare, de a aloca fondului de subvenționare 200 milioane de lei din fondul de rezervă, bani care vor fi distribuiți pentru acordarea ajutorului către fermieri. Astfel, fondul de subvenționare a ajuns la cifra de 1 miliard 800 de milioane de lei.
„(…) Mult stimați agricultori, vă informez că au fost publicate în Monitorul Oficial toate regulamentele și este declarată oficial deschiderea recepționării dosarelor pentru următoarele tipuri de subvenții: rambursarea accizei la motorină, ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizei din 2022, subvențiile complementare, plățile directe în sectorul zootehnic și cererile de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern (…).
(…) Pe 14 august 2203, Guvernul a aprobat două regulamente privind stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din 2022 și cel privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern din UE, destinat suportului agricultorilor afectați de secetă în 2022. În acest sens, pe 21 august 2023, printr-o hotărâre a Guvernului, au fost alocate mijloace financiare din Fondul de rezervă la AIPA în valoare de 200 de milioane de lei (…)”, a adăugat ministrul.
Diana Coșalîc, directoarea adjunctă a AIPA, a anunțat despre deschiderea procesului de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans.
„În Monitorul Oficial a fost publicat apelul prin care ministerul anunță deschiderea procesului de recepționare a cererilor pentru subvențiile în avans, fiind eligibili fermierii micro, mici, autoritățile publice locale, instituțiile de învățământ și de cercetare din domeniul agricol. Pentru această măsură de subvenționare, cererile vor fi recepționate de AIPA, începând cu 18 septembrie și până pe 16 noiembrie. În aceeași perioadă, vor fi recepționate cererile de subvenții post-investiții, ce pot fi depuse de toate categoriile de agricultori”, a menționat Diana Coșalîc.
În anul 2020, fondul de subvenționare a constituit 1 miliard 524 milioane de lei, în 2021 – 1 miliard 535 de milioane de lei; în 2022-1 miliard 750 milioane de lei.
Fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022, vor fi ajutați de Guvern. În acest sens, Cabinetul de miniștri a alocat 200 milioane de lei – bani care vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor. Cuantumul financiar stabilit pentru fiecare solicitant va facilita prelucrarea și pregătirea terenului pentru perioada imediat următoare, va îmbunătăți situația financiară și nu va permite intrarea în insolvabilitate a circa 3 000 de fermieri, cu suprafețe în posesie de până la 1500 ha.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că alocarea celor 200 de milioane de lei pentru sectorul agricol este „un efort pe care societatea, toate păturile sociale îl depun pentru ca să ajutăm pe cei care anul trecut au avut și anul ăsta au pierderi”. La rândul său, Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a criticat declarațiile prim-ministrului din ședința Guvernului și a menționat că suma este „de șase ori mai mică decât cea necesară și că ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere”.
Vineri, 25 august, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va relua protestele cu tehnică agricolă în capitală, „imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua”. Totodată, reprezentanții organizației au decis să convoace în timpul apropiat un congres al agricultorilor, la care să fie analizată „situația în sectorul agrar în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023”.