CSS a examinat riscurile de securitate energetică în urma bombardării, de către Rusia, a infrastructurii energetice din Ucraina. Recomandările Consiliului
Consiliul Suprem de Securitate (CSS) al R. Moldova s-a convocat joi, 24 noiembrie, în ședință. În cadrul acesteia, au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă.
Totodată, președinta Maia Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă cu privire la identificarea și remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic, astfel încât cetățenii și mediul de afaceri „să se simtă în siguranță”.
Potrivit unui comunicat publicat de instituția Prezidențială, membrii CSS au audiat informația prezentată de instituțiile responsabile din domeniu, inclusiv privind situația creată după deconectările masive de miercuri, 23 noiembrie. De asemenea, ei au analizat planurile de contingență puse în aplicare de către autorități pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale a cetățenilor, a economiei și a instituțiilor publice din toată țara.
Consiliul a recomandat Guvernului:
- să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică,
- să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice,
- să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic și
- să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.
Distribuitorul de energie electrică în centrul și sudul țării a anunțat la mijlocul zilei de joi, 24 noiembrie, că „în urma eforturilor susținute ale echipelor operative” a fost restabilită alimentarea cu energie electrică în rețelele de tensiune medie în majoritatea absolută a localităților afectate.
R. Moldova a rămas pe 23 noiembrie fără curent electric timp de mai multe ore, în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice din principalele orașe din Ucraina.
Din 10 octombrie, Rusia a reluat atacurile puternice asupra Ucrainei, țintind în special infrastructura energetică. De atunci, în Ucraina se aplică deconectări programate a energiei electrice în toate regiunile Ucrainei.
În data de 15 noiembrie, Moldova de asemenea s-a confruntat cu o o pană de curent. Atunci, s-a deconectat automat linia de înaltă tensiune Isaccea -Vulcăneşti, prin care ajunge energia electrică procurată din România, iar zeci de localități din țară au rămas fără energie electrică mai bine de o oră.