COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală, anunță OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri, 5 mai, că COVID-19 nu mai este considerată o urgență globală, marcând astfel un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare de coronavirus care a bulversat economiile din întreaga lume și a ucis cel puțin 7 milioane de persoane în întreaga lume, scrie Associated Press.
OMS a declarat că, deși faza de urgență s-a încheiat, virusul nu a dispărut, menționând recentele creșteri ale numărului de cazuri în Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu. Agenția de sănătate a ONU spune că mii de oameni continuă să moară din cauza virusului în fiecare săptămână.
„Cu mare speranță anunț că COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală. Acest lucru nu înseamnă că COVID-19 a încetat să mai reprezinte o amenințare globală pentru sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, adăugând că nu va ezita să convoace experți pentru a reevalua situația dacă COVID-19 va „pune în pericol lumea noastră”.
Tedros a declarat că pandemia a avut o tendință de scădere de mai bine de un an, recunoscând că majoritatea țărilor au revenit deja la viața de dinaintea COVID-19. El a deplâns pierderile pe care COVID-19 le-a provocat comunității globale, spunând că virusul a distrus întreprinderi și a dus milioane de oameni la sărăcie.
"It is therefore with great hope that I declare #COVID19 over as a global health emergency.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 5, 2023
However, that does not mean COVID-19 is over as a global health threat.
Last week, COVID-19 claimed a life every three minutes – and that’s just the deaths we know about"-@DrTedros pic.twitter.com/n6zad8qSdx
Pe 30 ianuarie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept pandemie.
Oficialii OMS au declarat că rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie. Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus azi că „cel puțin 20 de milioane” de oameni au murit de COVID la nivel mondial.