COVID-19: ANSP anunță că tulpina Omicron rămâne a fi dominantă pe teritoriul R. Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că prin intermediul laboratorului său virusologic continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul R. Moldova și identificarea variantelor de mutație ale virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral.
În urma analizei rezultatelor ultimei secvențiere, în toate 16 probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a subliniilor ce aparțin variantei Omicron, confirmate și în cazul procedurilor anterioare. Astfel, potrivit ANSP, această tulpină rămâne a fi dominantă pe teritoriul Republicii Moldova în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19.
„Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun.Chișinău, raioanele — Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la opt bărbați și opt femei.
Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări”, anunță ANSP.
Reprezentanții Agenției recomandă cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.
Pe 9 ianuarie, autoritățile din România au anunțat că un caz de infectare cu varianta Kraken a coronavirusului a fost confirmat, prin secvențiere, la un bebeluș internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, România. Și mama copilului este infectată cu coronavirus, iar medicii consideră că este vorba despre aceeași variantă, scrie libertatea.ro.
Subvariantă a tulpinii Omicron, Kraken, cunoscută sub denumirea științifică XBB.1.5, îi îngrijorează pe specialiști din cauza ușurinței cu care se răspândește. În SUA, de exemplu, în ultima săptămână din decembrie, nivelul de răspândire a variantei Kraken a crescut de la 20% la 40% din totalul numărului de infecții estimat la nivelul întregii țări, iar specialiștii se așteaptă ca aceasta să devină dominantă în curând.
Prezența variantei a fost confirmată și pe teritoriul Europei, în Danemarca, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) precizează că ritmul ridicat de răspândire se datorează probabil capacității XBB.1.5 de a ocoli protecția sistemului imunitar oferită de infectările anterioare sau de vaccinare. De asemenea, Kraken are o mutație pe proteina spike – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care i-ar putea oferi un anumit avantaj.