Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Corupție la angajarea în calitate…

Corupție la angajarea în calitate de pădurar: sentință de condamnare, fără închisoare, în cazul unui bărbat care ar fi primit 18 mii de euro

Sursa: straseni.silvicultura.md

Un bărbat care ar fi promis la două persoane că ar urma să fie angajate în calitate de pădurari în cadrul Î.S. Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni, în schimbul unor sume de bani, a fost găsit vinovat de trafic de influență. Sentința a fost pronunțată, la 30 decembrie, de către Judecătoria Strășeni, sediul Central.

Instanța a stabilit că Iurie Scutari, care nu și-a recunoscut vinovăția, ar fi pretins și acceptat foloase materiale pentru favorizarea unor acțiuni, „în cadrul unor activități desfășurate în anii precedenți”.

„Instanța reține că acest semn al laturii obiective este probat nemijlocit prin declarațiile martorilor Vasile Sîrbu și Ion Beschieri, care, în esență, au indicat expres că inculpatul le-a comunicat că, pentru ca să fie angajați în cadrul ÎS „Silvo-Cinegetica” Strășeni, aceștia urmează să achite suma totală de 8 000 de euro, și respectiv, 10 000 de euro. Ulterior acești martori au transmis banii către inculpatul Scutari Iurie”, se arată în hotărârea primei instanțe.

În urma probelor administrate, instanța a dispus următoarele măsuri:

  • Amendă: inculpatul a fost sancționat cu două amenzi cumulate în valoare totală de 300 000 de lei, conform prevederilor Codului Penal.
  • Confiscări speciale: suma de 18 000 de euro, dobândită ilegal, va fi confiscată și trecută în contul statului.
  • Măsuri asigurătorii: rămâne în vigoare sechestrul aplicat asupra bunurilor ce aparțin inculpatului, în vederea asigurării executării integrale a sancțiunilor stabilite.
  • Restricții suplimentare: inculpatului i se menține interdicția de a părăsi țara până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Una dintre infracțiunile incriminate lui Scutari Iurie, în baza art. 326 alin. (3) Cod penal, prevedea următoarele pedepse: amendă în mărime de la 4 000 la 6 000 de unități convenționale sau închisoare de la 3 ani până la 7 ani, iar sancțiunea art. 326 alin. 2), lit.c) și d) Cod penal prevedea următoarele pedepse: amendă în mărime de la 3 000 la 4 000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 2 până la 7 ani.

Sentința pronunțată de judecătoarea Mihaela Grosu este supusă dreptului de atac în termen de 15 zile, conform prevederilor legale.