Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Coronavirus „alarmă falsă” – un…

Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova

Acum două zile, mai multe site-uri de știri din R. Moldova (Știri.mdTV8ZugoEmedicina.mdPROTV ChișinăuNordNews.mdNews.24.mdBasarabia Literară și Jurnal.md) au distribuit știrea despre un raport realizat chipurile de Ministerul de Interne din Germania unde se susține că „pandemia de coronavirus este o alarmă falsă și că majoritatea celor care au murit oricum ar fi decedat din cauza comorbidităților”. Din păcate, jurnaliștii au preluat știrea fără a verifica sursele primare ale acesteia, iar dezinformarea s-a răspândit cu o viteză uluitoare atât pe rețelele de socializare, cât și prin agregatoarele de știri, notează Stop Fals.

În articol se mai menționează că raportul „Analiza KM4 a Managementului Crizei (versiunea scurtă)” (KM4 Analyse des Krisenmanagements – germ.) ar fi produs în cadrul unei unități a Ministerului de Interne german cu denumirea KM4, fiind publicat inclusiv pe „site-uri de specialitate medicală”.

În realitate, versiunea prescurtată a documentului de 93 de pagini nu fusese emis de către Ministerul de Interne al Germaniei și nici o unitate a ministerului nu a participat în redactarea acestuia. Documentul în cauză există, numai că reprezintă opinia personală a lui Stephan Kohn – un politolog excentric, angajat de Ministerul de Interne al Germaniei în cadrul departamentului KM4 specializat în protecția infrastructurii critice, fără a avea vreo legătură cu combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus. Desigur că unele aspecte din document pot fi luate în considerare, mai ales în ceea ce privește problemele întâmpinate de suferinzii de boli cronice, sau de pacienții cu probleme psihice, în contextul măsurilor de carantină luate de guvernul german. Cu toate acestea, documentul conține și o serie întreagă de exagerări precum că: „pericolul covid-19 este supraestimat” sau că „oamenii care mor de covid-19 sunt, în esență, cei care ar muri statistic anul acesta”. Unele surse indicate sunt bloguri cu conținut dubios și date pseudo-științifice, fără a fi validate pe cale experimentală sau metodologică.

Documentul integral original al lui Kohn are 192 de pagini și fusese folosit de către acesta pentru a încerca să-i convingă pe șefii din minister. Acesta a recurs la fals în acte, folosind fără permisiunea infrastructura și sigla ministerului. Pentru a-și valida documentul, acesta a trimis pe 8 mai e-mailuri către mai multe direcții în care „documentul” său este prezentat drept „recomandare” pentru Ministerul de Interne din partea unității KM4 (această unitate neocupându-se de combaterea pandemiei de coronavirus).

Opinie personală versus opinie oficială

Pe 10 mai, Ministerul de Interne a publicat și un comunicat de presă unde se preciza că angajatul ministerului a distribuit o „opinie personală asupra gestionării crizei de coronavirus” și că „elaborarea [documentului – n.a.] fusese realizată în afara domeniului de responsabilitate, fără existența unor atribuții sau autorizații”.

Chiar dacă excentricul politolog este suspendat din funcție, acesta devine erou pentru negaționiștii pandemiei de coronavirus și ultraconservatorii germani, aceștia din urmă îi publică inclusiv raportul integral (de 192 de pagini) pe blogul Tichy Einiblick, unde Kohn e promovat ca „avertizor de integritate”. Însuși ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a ținut să sublinieze că: „[…] Ceea ce nu e în regulă e că [Kohn -n.a.] a folosit infrastructura și antetul oficial al instituției pentru a crea aparența unei poziții oficiale a ministerului”.

Dacă luăm în considerare acest fapt, rezultă că documentul nu a fost emis de Ministerul de Interne al Germaniei, iar legitimitatea lui este cu atât mai discutabilă cu cât la elaborarea acestuia n-a participat vreo echipă de „experți în medicină germani”, așa cum s-a menționat pe site-urile de știri. Reacțiile publice de pe urma conferinței de presă, organizate pe 11 mai de câțiva virusologi germani, cum ar fi Sucharit Bhakdi și Stefan W. Hockertz, cunoscuți pentru critica adusă măsurilor de carantină și a „panicii provocate de coronavirus”, a pus guvernul german în și mai mare dificultate. Aceștia criticau reacția instituțiilor de resort, solicitând acordarea unei atenții și mai mari din partea autorităților documentului realizat individual de politologul Kohn. Astfel, documentul „secret”, prezentat ca „obținut pe surse”, n-a făcut altceva decât să dea apă la moară nu numai teoreticienilor conspirației, inclusiv grupărilor extremei drepte care contestă măsurile de carantină impuse de guverne sau negaționiștilor existenței coronavirusului, dar și surselor pro-Kremlin interesate să accentueze și să promoveze astfel de narațiuni. Miza este de a submina încrederea cetățenilor din democrațiile occidentale în capacitatea guvernelor naționale de a face față crizei provocate de pandemia noului coronavirus.

Totuși, cum a ajuns această știre falsă să fie preluată de presa din România și Republica Moldova la o distanță de o lună de la lansarea documentului lui Kohn?

Totul pornește de la materialul publicat pe 29 mai de un oarecare Daniele Pozzati (pseudonim) pe site-ul Strategic Culture Foundation înregistrat în 2010, administrat direct din Federația Rusă și identificat de experții EUvsDisinfo ca fiind parte a rețelei pro-Kremlin ce distribuie diferite narațiuni propagandistice și teorii ale conspirației traduse din surse rusești: „Afacerea Skripal – un alt steag fals în litania NATO pentru criminalizarea Rusiei”, „Lucruri ciudate se întâmplă în țările europene care rezistă la asaltul lui George Soros”, „Arhitecții UE: naziști și colaboratori naziști” etc. Mai multe detalii despre site-ul „fundației-fantomă din Rusia” găsiți și în raportul publicat de Media Bias/Fact Check AICI.

Articolul este însoțit și de un colaj video despre „documentul” lui Kohn care are un impact de peste 60.000 de vizualizări. Chiar dacă pe site-ul fundației sale Pozzati are doar două texte propagandistice, la o căutare mai atentă pe Google îl putem identifica și pe Sputnik International cu o serie de „materiale” pe subiecte strategice arzătoare pentru Kremlin.

Cum s-a rostogolit minciuna?

Textul aceluiași Pozzati despre controversatul raport a fost preluat integral de către un alt site din rețeaua pro-Kremlin cu sediul în Canada – GlobalReasearch.ca abia pe 12 iunie (adică la 15 zile distanță de la publicarea materialului original). GlobalReasarch.ca a fost fondat în 2001 de economistul Michel Chossudovsky și este cunoscut pentru publicarea/distribuirea de teorii ale conspirației, informații false și teorii pseudo-științifice despre vaccinuri, dar și mulțimea narațiunilor dezinformatoare anti-ucrainene distribuită în contextul anexării ilegale a Crimeii de către Rusia și a conflictului militar din regiunile estice ale Ucrainei. Impactul știrii de pe GlobalResearch.ca la nivelul social media este imens: peste 1,48 de milioane de utilizatori pe Facebook și peste 80.000 de utilizatori pe Twitter.

Site-ul de știri din România Capital.ro (devenit acum un site mai degrabă pentru clickbait) citează din articolul publicat de GlobalResearch.ca pe 12 iunie, insistând asupra faptului că este vorba de „un document intern de 93 de pagini” realizat de „mai mulți experți externi” (nu de Kohn!) „la comanda Ministerului de Interne de la Berlin”. Iar rolul „oficialului german” Kohn se rezumă la contribuție și „scăparea în presă” a raportului. Autorul articolului (Alecsandru Ion) ajunge la concluzia că „statul german a produs fake-news” și că „a ignorat sfaturile experților”, însă nu a verificat știrea din mai multe surse și nici nu a analizat textul prin prisma gândirii critice. De altfel, textul tradus de pe GlobalResearch.ca este montat astfel încât afirmațiile din text să susțină titlul, iar cititorul să aibă impresia că respectivele pasaje ar fi cele mai relevante.

Pe 12 iunie, Știrileprotv.ro preia știrea cu titlul: „Raport controversat, realizat la comanda Ministerului de Interne german: Coronavirusul a fost o alarmă falsă globală”, iar de aici dezinformarea ajunge în „ecosistemul mass-media mainstream” cu impact pe offline. La o verificare a autenticității textului, se vede că materialul PROTV este similar cu cel publicat de Capital.ro, adică autorul n-a făcut altceva decât să copieze știrea integral de pe Internet. Textul publicat de PROTV a avut peste 5.862 de reacții pe Facebook și este expus unui public de peste 6,6 milioane de utilizatori.  

Ulterior „raportul” este „consultat” și de jurnaliștii de la agenția de știri Mediafax, chiar a doua zi (pe 13 iunie), prin traducerea în română a unei părți din materialul dezinformator, semnat de anonimul Pozzati. Aici redactorul alege să prezinte doar un rezumat al aspectelor dezinformatoare publicate de GlobalResearch.ca, folosind tehnica-standard denumită „card stacking” (aranjarea cărților) sau „manipulare prin omisiune”. Practic, se manipulează prin prezentarea unor părți/paragrafe ale sursei originale pentru a confirma o concluzie prestabilită („măsurile de carantină sunt exagerate” și „guvernul vrea să ascundă adevărul).

Respectiva știre a fost preluată de la Mediafax atât de către Digi24, iar de aici și de pe Capital.ro știrea cu conținut manipulator ajunge să fie preluată de presa din Republica Moldova, fără o verificare în prealabil a sursei originale sau a controverselor legate de acest document.