Copiii refugiați din Ucraina vor beneficia de asistență medicală gratuită, indiferent dacă dețin sau nu statut de protecție temporară
Copiii ucraineni refugiați în R. Moldova beneficiază de servicii medicale gratuite, indiferent dacă dețin sau nu statut de protecție temporară, se arată într-un comunicat emis de Compania Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Pachetul de servicii oferite gratuit copiilor ucraineni refugiați în R. Moldovaa include asistența medicală urgentă prespitalicească, cea primară (oferită de echipa medicului de familie) și asistența urgentă spitalicească.
Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), prin intermediul CNAM, va compensa costurile aferente, în baza unui amendament semnat de cele două instituții la planul de acțiuni al Acordului de parteneriat pentru anii 2023-2024.
Bugetul planificat de CNAM și UNICEF pentru acordarea, în perioada ianuarie 2023–februarie 2024, de servicii medicale copiilor refugiați din Ucraina este de 21 de milioane de lei. Acest buget va permite prestarea asistenței medicale unui număr estimativ de 13 500 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani.
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație, în ultimele opt luni, în sistemul informațional al Inspectoratului, privind protecția temporară, au fost înregistrate 28 461 persoane. Astfel, au fost eliberate beneficiarilor de protecție temporară 22 058 documente de identitate, dintre care 7 007 fiind copii minori.
La data 06 noiembrie 2023, pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrați cu acte de identitate valabile – 6 954 cetățeni ai Ucrainei, dintre care:
- drept de şedere permanentă – 3367;
- drept de şedere provizorie – 3587, pentru următoarele scopuri.