Principală  —  Ştiri  —  Social   —   COP21- Conferința care va asigura…

COP21- Conferința care va asigura aerul planetei

COP 21, cea mai mare conferință internațională a debutat duminică 29 noiembrie,curent, la Bourget, Franța, care se va derula până în 11 decembrie. Participanţii vor încerca să ajungă la un acord privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Peste 20.000 de delegați din lumea întreagă au început deja să discute problemele ce țin de schimbările climatice pentru a negocia și a semna noul acord cu privire la susținerea politicilor de mediu. 150 șefi de stat, ambasadori, reprezentanți de guverne au fost primiți, după protocolul diplomatic, de către Francois Hollande, președintele Franței și Segolene Royal, ministrul Mediului din Franța, mai apoi fiind înlocuiți fie de Manuel Valls, fie de Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, care este gazda reuniunii de aici.

Delegația din Moldova a fost reprezentată de către președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, iar ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, urmează să ajungă pe 7 decembrie.

La începutul conferinței, președinții statelor semnatare a convenției ONU au ținut un minut de reculegere pentru comemorarea victimelor atentatelor de la Paris, după care au făcut o poză de familie.

Deciziile care urmează să fie luate în incinta acestei conferințe sunt considerate a fi ultimele speranțe de orientare a lumii către un mod economic, mai puțin consumator de energie fosilă, și care să imită mai puține gaze cu efect de seră. Toate acestea pentru a încetini ritmul încălzirii globale sub 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului XXI.

Pentru a ajunge la un acord comun pentru promovarea politicilor de dezvoltare durabilă din fiecare țară semnatară a acestei Convenții aceste decizii ar trebui să fie și respectate. Ceea ce ar fi și cazul R.M., să ia mai multe măsuri, începând prin a adopta un proiect de legi viabil în vederea susținerii politicilor de mediu și a economiei verzi.

Moldova se află printre puținele state semnatare a Convenției ONU care nu are date statistici cu privire la stocarea deșeurilor (inclusive hârtie) totodată, nici o lege care să le permită agenților economici să deschidă microinterprinderi de colectare și reciclarea deșeurilor pe teritoriul R.M. Majoritatea ong-urilor care activează în R.Moldova, după procesul de colectare a deșeurilor electronince sau plastic, le transportă în România sau Ucraina pentru a le vinde spre reciclare.

La fel, Moldova se află printre puținele țări semnatare a Convenției ONU, care își obligă consumatorul să plătească o taxă de mediu la cumpărarea unui produs electrocasnic sau, a unui produs care are un ambalaj din plastic. Această taxă de mediu este considerată a fi „o punguliță cu doi galbeni”, care, înmulțiți cu cei din taxa de poluare plătită și de investitori sau antreprenorii ce comercializează acele produse, să contribuie la bugetul Fondului Ecologic.

Acești bani, într-o țară ce respectă legea, normal ar fi să fie investiți în programe de colectare și reciclarea deșeurilor, care, la bază, Moldova, repet, nici nu are un suport legislativ adoptat până în prezent.

Corporațiile cu un capital străin, care vor să investească în R.M. percep această taxă ca o discreditare la adresa economiei statului R.M., să plătești pentru reciclarea deșeurilor care sunt produse în Moldova, fără a avea un final credibil.

Urmează ca delegația condusă de președinteleNicolae Timofti și, mai apoi, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, să pună în discuție aceste aspecte, dar și alte probleme ce țin de calitatea apelor din Moldova, modificările climatice, calitatea solului, numărul de oameni bolnavi de cancer și consecințele acestora asupra viitorului țării noastre.

După atentatele din 13 noiembrie de la Paris, Bourget – orașul care va găzdui acest eveniment, rămâne a fi văzut ca o fortăreață înconjurată de mii de agenți de securitate bine echipați, și zeci de mașini pline cu cele necesare în caz de un eventual atac. De altfel, securitatea în interiorul sitului de la Bourget este asigurată de „gărzile albastre” ONU, poliţişti de toate naţionalităţile îmbrăcaţi în uniforma bleu a Naţiunilor Unite.

Autor: Alla TOFAN