Convenția CE împotriva traficului de organe umane a intrat în vigoare astăzi. Moldova, printre statele care au ratificat-o
Convenția Consiliului Europei (CE) împotriva traficului de organe umane a intrat în vigoare astăzi în primele cinci state care au ratificat-o până acum: Albania, Republica Cehă, Malta, R. Moldova și Norvegia.
Convenția, primul tratat internațional care vizează prevenirea și combaterea traficului de organe umane, a fost semnată de alte șaptesprezece state care nu au ratificat-o: Armenia, Austria, Belgia, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Federația Rusă, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.
Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a salutat intrarea în vigoare a convenției și a solicitat statelor din Europa și din afara ei să se alăture fără întârziere.
„Afacerile murdare ale traficului de organe umane provoacă grave încălcări ale drepturilor omului pe care trebuie să le prevenim și să le combatem. Aceste infracțiuni sunt deseori comise de grupuri criminale organizate și au o dimensiune multi-națională. Guvernele ar trebui să ia măsuri rapide și să coopereze eficient, profitând de cadrul legal pe care îl prevede convenția „, a declarat secretarul general Jagland.
Convenția împotriva traficului de organe umane a fost deschisă spre semnare la 25 martie 2015 la Santiago de Compostela (Spania). Acesta oferă un cadru cuprinzător pentru a transforma traficul de organe umane într-o infracțiune penală, pentru a proteja victimele și a urmări penalizarea infractorilor. Tratatul prevede, de asemenea, măsuri pentru asigurarea transparenței sistemelor naționale de transplant și a accesului echitabil la transplanturi, oferă ocazia unei acțiuni concertate la nivel mondial prin armonizarea legislației naționale și pune bazele cooperării transfrontaliere.