Principală  —  IMPORTANTE   —   „Contraindicăm priponirea animalelor”-ANSA vine cu…

„Contraindicăm priponirea animalelor”-ANSA vine cu recomandări în contextul riscului sporit de inundații

foto simbol: ansa.gov.md

În contextul avertizării hidrologice, precum și avertizării de caniculă emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), într-un comunicat de presă atenționează îngrijitorii de animale despre necesitatea de a lua măsuri de protecție a animalelor și de a le oferi apă și hrană suficientă.

În situaţia în care animalele de fermă sunt ţinute într-o zonă în care există risc de inundaţii, îngrijitorii de animale trebuie să dispună de un plan pentru a proteja animalele. Acesta trebuie să includă locul în care vor fi mutate animalele în caz de inundaţie şi modalitatea de transport a acestora. De asemenea, proprietarii animalelor trebuie să urmărească avertizările meteorologice privitor la riscurile inundațiilor.

În aceste zile, recomandăm evitarea pășunatului sau cazarea animalelor, precum și contraindicăm priponirea animalelor, în imediata vecinătate a albiilor  râurilor mari, se arată în comunicat.

Animalele trebuie adăpate corespunzător

ANSA notează că în timpul şi după producerea de inundații, sau alte intemperii, apa pluvială prin spălarea suprafețelor și antrenarea gunoiului de grajd, substanțelor chimice pot polua apa din râuri, iazuri, fântâni şi acest lucru poate afecta starea de sănătate ale animalelor care o consumă. În acest caz, instituția recomandă utilizarea apei din surse de apă mai puțin afectate de aceste fenomene.

De asemenea, instituția relatează despre necesitatea adăpării corespunzătoare a animalelor pe timp de caniculă. Vacile de lapte consumă în mediu 115 l de apă pe zi, porcii mai mari de 70 de kg consumă în mediu 9l de apă pe zi, caii mari în jur de 49 de l de apă pe zi, iar 100 de găini ouătoare consumă în mediu 25 de l de apă pe zi.

De asemenea, proprietari ianimalelor ar trebui să suplinească rația furajeră a animalelor cu paie sau fân, pentru ca acestea să nu aibă tulburări digestive.

Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%, relatează ANSA.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 24 iunie ora 13.00- 2 iulie ora 00.00, cod portocaliu de inundații pe bazinul de mijloc a râului Nistru și cod galben de caniculă pe teritoriul întregii țări.