Consiliul European, despre eliminarea restricțiile de călătorie la frontierele externe, inclusiv pentru rezidenții R. Moldova: nu este un instrument cu forță juridică obligatorie
Începând cu 1 iulie curent statele membre UE ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții R. Moldova. Recomandarea Consiliului European nu este însă un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă.
În urma unei revizuiri, efectuate în temeiul recomandării privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE, Consiliul European a actualizat lista țărilor, a regiunilor administrative speciale și a altor entități și autorități teritoriale în privința cărora restricțiile de călătorie ar trebui să fie eliminate.
Potrivit Consiliului European, lista va fi revizuită o dată la două săptămâni și, după caz, actualizată.
Pe 30 iunie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE. La 20 mai, Consiliul a adoptat o recomandare modificată pentru a răspunde la campaniile de vaccinare în curs prin introducerea anumitor derogări pentru persoanele vaccinate și prin relaxarea criteriilor de eliminare a restricțiilor pentru țările terțe.
Potrivit Ministerului de Externe al R.Moldova, cetățenii țării noastre și persoanele cu reședința legală vor putea efectua călătorii neesențiale în statele spațiului Schengen, având un rezultat negativ al testului PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.
Va fi scutit de obligația deținerii rezultatului negativ al testului PCR personalul din sectorul transporturilor, lucrătorii transfrontalieri și persoanele vaccinate împotriva COVID-19, în cazul în care statul de destinație acceptă dovada vaccinării, mai susțin reprezentanții MAEIE.
Conform informațiilor furnizate de MAEIE, R. Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit asupra recunoașterii reciproce a certificatelor naționale de imunizare împotriva COVID-19, iar Bulgaria, Regatul Spaniei și Muntenegru au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile R. Moldova.