Consilierul primarului Chișinăului în domeniul arhitecturii și urbanismului, Iurie Povar, și-a dat demisia
După ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice din Chișinău a dat aviz pozitiv pentru construcția unui complex de clădiri în zona Circului, decizie care a strânit un val de nemulțumiri, consilierul primarului Chișinăului în domeniul arhitecturii și urbanismului, Iurie Povar, membru al consiliului, și-a dat demisia.
Solicitat de Ziarul de Gardă, Iurie Povar ne-a comunicat că a depus cerere de demisie luni, 1 februarie, în urma declarațiilor făcute de primarul Ion Ceban.
„Azi-dimineață am depus cererea de demisie. A fost o declarație a domnului primar în legătură cu ultimele decizii ale Consiliului Național al Monumentelor Istorice și în urma acestor declarații am depus această cerere. Cererea mea de demisie este o reflecție a declarațiilor domnului primar”, a spus Povar pentru ZdG.
La 30 ianuarie Ion Ceban a spus într-un live pe Facebook, că a solicitat încetarea raportului de activitate cu Iurie Povar.
„Am rămas dezamăgit de decizia luată ieri de membrii Consiliul Național al Monumentelor Istorice care au votat pentru construcția unui complex de clădiri în zona Circului. Este zona de protecție a monumentelor de arhitectură națională. Atâta timp cât voi fi primar nu voi permite realizarea proiectului aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Poziția mea a fost clară de la bun început. Sunt pentru dezvoltarea orașului, a noilor zone, dar sunt contra ilegalităților”, a spus Ceban.
La 29 ianuarie mai mulți activiști civici și-au declarat nemulțumirea față de autorizarea construcției multifuncționale lângă Circ.
Activiștii susțineau atunci că, pentru ca acest proiect să fie aprobat, a fost modificată componența Consiliului care s-a reunit în formulă nouă vineri, 29 ianuarie. Ședința s-ar fi desfășurat cu ușile închise, iar potrivit deputatului Virgil Pâslariuc, controversatul proiect a fost aprobat.
De cealaltă parte, Ion Ștefăniță – directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului a respins acuzațiile, pledând pentru un echilibru. „Poziția noastră este că monumentul, Chișinăul istoric să fie conservat-restaurat, reabilitat și valorificat în echilibru, iar construcțiile noi să se integreze perfect fie într-un strat istoric sau altul. La circ avem 2 straturi: Cel ecleziastic vechi și cel sovietic, Circul, deschis în 1982, iar noul proiect propus va reprezenta fondul de construit între cele două istorii”, a explicat decizia Consiliului Ion Ștefăniță.
Împotriva construcției s-au declarat și deputații PAS Virgil Pâslariuc și Lilian Carp. Cei doi spun că decizia de vineri era una previzibilă după modificarea componenței Comisiei.