Condiția de examinare medicală pentru redobândirea permisului de conducere ar putea fi exclusă
Premierul Ion Chicu a cerut vineri, 24 ianuarie, în cadrul unei ședințe privind procesul de obținere a permiselor de conducere, revizuirea cadrului legal în cazul pierderii actului, care, în prezent, presupune trecerea repetată a tuturor etapelor de obținere a permisului, accentuând necesitatea eliminării condiției de examinare medicală pentru redobândirea permisului.
Totodată, ar putea fi simplificată procedura de preschimbare a permiselor de conducere după model nou, care, deși nu este obligatorie, vechile acte nu corespund Directivelor UE și unii șoferi întâmpină probleme în afara țării.
În același timp, conform unui comunicat emis de Guvern, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Tatiana Cunețchi, a informat că, în urma acțiunilor întreprinse pentru eliminarea actelor de corupție în procesul de înregistrare la examenul practic, timpul de așteptare s-a redus de la două luni și jumătate la 45 de zile.
„Au fost identificate și alte posibilități de a îmbunătăți calitatea serviciilor și a simplifica accesul. Printre acestea – creșterea numărului de examinatori și achiziționarea mai multor mașini. ASP cooperează intens cu CNA în scopul prevenirii abordărilor de corupție și, în zilele următoare, va începe un program de instruiri anticorupție pentru angajați. Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică, a prezentat o concepție de creștere a calității procesului de instruire în școlile auto, care presupune un set de măsuri concrete și termeni. În etapă finală, va exista un clasament al școlilor auto și al instructorilor, care va oferi candidaților posibilitatea de a alege cea mai bună școală și cel mai bun instructor, din perspectiva calității obiective a serviciilor oferite. Directorul AGE a prezentat informația despre procesul de examinare medicală a candidaților. În acest scop, anual se cheltuie cca 70 milioane lei, iar 99.5% din aplicanți sunt apți. Acest fapt este o probă de ineficiență a procedurii”, transmite Executivul într-un comunicat de presă.
La începutul anului, responsabilii au comunicat că rata de promovarea a examenului teoretic este de 80%, în timp ce examenul la proba practică este promovat din prima încercare în 38% dintre cazuri, specificând că 144 de ore sunt teoretice, iar 40 – practice. În medie, conform datelor ASP, o persoană susține proba practică de 3 ori, astfel că din peste 144 de mii de încercări, circa 38 de mii s-au soldat cu obținerea permisului de conducere.