Condamnat la 130 de ore de muncă în folosul comunității, după ce și-a bătut soția până la moarte. „Atât costă viața unei femei?”
Un bărbat din raionul Florești a fost condamnat la 130 de ore de muncă în folosul comunității și la achitarea cheltuielilor de judecată în sumă de 2 820 de lei, după ce și-a lovit soția, iar ca urmare, aceasta a decedat.
Sentința a fost pronunțată de judecătoarea Elena Marandici, de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. Bărbatul a fost acuzat de violență în familie, și nu de omorul femeii. Învinuirea a fost stabilită de procurorul de caz, Vasile Revencu.
Potrivit sentinței, pronunțate la 8 mai 2024, bărbatul, pe nume Ion Cucer, fiind în stare de ebrietate alcoolică, și-a bătut soția la 10 februarie 2024, în jurul orei 22:00, în locuința comună a acestora, „manifestând lipsă de respect faţă de aceasta, cu scopul de a-i cauza suferinţe fizice şi psihice”.
Acesta „intenţionat, i-a aplicat ultimei multiple lovituri cu pumnii, picioarele și cu un scaun peste diferite părți ale corpului, cauzându-i prin aceasta vătămări corporale sub formă de: plăgi contuze în regiunea stângă a capului și urechii stângi, hemoragii în țesuturile moi epicraniene pe stânga, echimoze și excoriații în regiunea feții, echimoze în regiunea toracelui, abdomenului, spatelui, membrelor superioare și inferioare, care condiționează dereglarea sănătății de scurtă durată și conform raportului de expertiză judiciară medico-legală nr. din 29.02.2024, se califică ca ușoare”, se mai arată în sentință.
Bărbatul și-a recunoscut vina și a cerut să-i fie aplicată o pedeapsă mai blândă sub formă de muncă neremunerată în folosul statului.
Sentință Violență În Familie by Ziarul de Gardă
În sentință se arată că fiica femeii decedate, în calitate de succesoare a părții vătămate, a solicitat în ședința de judecată ca inculpatului să-i fie aplicată o pedeapsa mai blândă.
„A menționat că tatăl ei de multe ori a aplicat violență fizică asupra mamei sale, însă ultima niciodată nu dorea să-i spună s-au să-l denunțe la poliție”, se arată în sentință.
„Care au fost circumstanțele și de ce tatăl ar fi bătut-o pînă la moarte pe mama sa nu cunoaște, deoarece nici unul nu dorea să-i comunice nimic. A mai menționat că în ultima perioadă îndelungată de timp, tatăl ei făcea abuz de băuturi alcoolice și o maltrata pe mama sa, însă ultima nu dorea să-l denunțe la poliție, chiar nici lor să le spună”, potrivit declarațiilor fiicei femeii decedate, consemnate în sentința de judecată.
De asemenea, au fost audiați și alți martori care au declarat că inculpatul era agresiv cu soția lui. Sora femeii decedate a declarat:
„A menționat că sora ei era o persoană foarte blândă și cu nimeni nu intra în conflict și de ce cumnatul ei ar fi bătut-o până la moarte nu cunoaște, însă el tare era gelos și deseori o maltrata, cunoscând că sora ei niciodată nu o să spună nimănui”.
Organizația non-guvernamentală „Femei pentru Femei”, a calificat acest caz ca fiind o injustiție și solicită acțiuni de urgență ale autorităților.
„Atât costă viața unei femei? Suntem profund marcate de această injustiție și solicităm de urgență acțiuni corespunzătoare din partea autorităților. Autoritățile trebuie să facă claritate și justiție pentru această femeie, chiar dacă deja post-mortem”, se arată într-o declarație a organizației.
ONG-ul solicită introducerea termenului de „femicid” în legislația R. Moldova
„În 2023, statisticele ne arată că au fost comise 21 de cazuri de femicid. Iar în prezent, încă nu avem termenul de femicid în legislație. Semnează petiția creată de Centrul de Drept al Femeilor pentru introducerea termenului de femicid în legislația R. Moldova”, îndeamnă asociația.