Concluziile anchetei de serviciu a Agenției „Moldsilva” după ce ZdG a publicat o serie de investigații despre furtul de pădure: „Frustrări expuse cu zel; Deși cineva şi-ar fi dorit cu ardoare să arunce cu pietre în proprii colegi, această aventură a eşuat și destul neadevăr a constat comisia”
„La final de activitate a acestei comisii speciale putem constata că deşi cineva şi-ar fi dorit cu ardoare să arunce cu pietre în proprii colegi şi entitatea silvică, această aventură a eşuat și destul neadevăr a constat comisia de anchetă și tot probabil de aici şi pornesc toate frustrările lui Frunză Vasile, expuse cu atâta zel în presă, dar care nu corespund realităţii şi tocmai indică iresponsabilitatea şi neglijenţa acestuia în exercitarea obligaţiunilor de serviciu” – Sunt principalele concluzii ale Agenției „Moldsilva”, care anunță că a finalizat ancheta de serviciu în cadrul Î. S. ,,Întreprinderea pentru Silvicultură „Hînceşti-Silva” privind lacunele din cadrul entității silvice, după ce Ziarul de Gardă a publicat o serie de investigații despre furtul de lemn din pădurile Moldovei în cadrul cărora, un pădurar demis, pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor.
Concluziile anchetei „veridice” de servicu, așa cum au descris-o reprezentanții Agenției „Moldsilva”, mai arată că dezvăluirile pădurarului demis „nu corespund realității” și că de fapt el, cel care a povestit despre activitățile ilicite din pădure, e unicul vinovat de neconformitățile depistate.
În cadrul rezultatelor anchetei, Agenția „Moldsilva” nu face referire la investigațiile publicate de ZdG, susținând că dezvăluirile pădurarului Vasile Frunză privind tăierile ilicite de pădure „prin indicaţiile superiorilor întreprinderii şi constrângerea la efectuarea reparaţiilor la sediul Ocolului Silvic Bobeica de către angajaţi din surse proprii nu se adeveresc”.
„S-a constatat că afirmaţiile lui Frunză Vasile referitor la tăieri ilicite prin indicaţiile superiorilor întreprinderii şi constrângerea la efectuarea reparaţiilor la sediul Ocolului Silvic Bobeica de către angajaţi din surse proprii nu se adeveresc. În ceea ce ţine de tăieri ilicite, s-a constat că din cele 4 cantoane unde inspectorii de mediu au efectuat verificări,la două din ele nu au fost atestate, la un canton s-au depistat 3 arbori, iar la cantonul cu responsabilitatea lui Frunză Vasile au fost documentaţi tocmai 93 de arbori tăiaţi ilicit. Probabil de aici şi pornesc toate frustrările lui Frunză Vasile, expuse cu atâta zel în presă, dar care nu corespund realităţii şi tocmai indică iresponsabilitatea şi neglijenţa acestuia în exercitarea obligaţiunilor de serviciu. De altfel, sună neconvingător şi declaraţiile sale despre depunerea plângerilor la Agenția „Moldsilva” și administrația întreprinderii silvice cu privire la abuzurile comise de șeful Ocolului Silvic Bobeica, Untu Anatolie. În perioada dată, în adresa Agenției „Moldsilva” a parvenit doar petiția în care sunt enunțate/descrise o serie de acțiuni admise de personalul serviciului silvic din cadrul Ocolului Silvic Bobeica, Întreprinderea de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Hîncești-Silva şi considerate drept ilegale de către petiționar. Răspunsul pentru Frunză Vasile a fost remis prin scrisoarea Agenției „Moldsilva” nr. AM-02/02-F13 din 14.05.2021). Destul neadevăr a constat comisia de anchetă şi referitor la aşa-zisele indicații ale șefului de ocol silvic, Untu Anatolie, cu privire la eliberarea (în perioada campaniei electorale) a 2,5 m3 de bârne (20 de bucăți) cu lungimea de 2,9 m și diametrul 14-24 cm, care urmau a fi ridicate de un alt pădurar, iar ulterior au fost achitate în luna august a anului 2020 din salariu, de către pădurarul Frunză Vasile.
Totodată, a fost verificat faptul dacă pe parcursul lunii august a anului 2020 pădurarul Frunză Vasile a achitat cantitatea vehiculată de masă lemnoasă în volum de 2,5 m3, conform celor relatate în materialul video. Informația prezentată de contabilitatea ocolului silvic atestă că a fost procurată/achitată de către pădurarul Frunză Vasile pe parcursul anului 2019 o cantitate de 36 m.st. lemn de foc specii tari, iar în anul 2020 o cantitate de 3 m3 de lemn de lucru (Gater ST cu lungimea de 1,0-1,5 m și diametrul de 25-34 cm). Astfel, afirmația lui Frunză Vasile, precum că a achitat din contul salariului în perioada premărgătoare inventarierii o cantitate de 2,5 m3 lemn de lucru (20 de bârne) cu lungimea de 2,9 m și diametrul 14-24 cm, se considera a fi un fals.
Nu mai puţină compasiune a trezit şi afirmaţia lui Frunză Vasile despre îndeplinirea planului de măcieș în toamna anului 2020, sau conform aşa-ziselor indicații că urma să fie colectate câte 3000 lei pentru a acoperi planul de măcieș nerecoltat. Conform dărilor de seamă prezentate de Întreprinderea de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Hîncești-Silva”, pe parcursul anului 2020, dar şi anii precedenţi, nu a fost colectat măcieș verde, iar faptul colectării a câte 3000 lei pentru cantitatea de măcieș necolectată a fost negată de către toți pădurarii cantoanelor silvice din Ocolul Silvic Bobeica, mai ales în lipsa planificării unor asemenea lucrări. Abilităţile de înregistrate a convorbirilor telefonice cu colegii de serviciu, pentru a le prezenta ulterior drept probe despre colectarea sumelor bănești, în perioada anilor 2017-2021 de la pădurarii din ocolul silvic Bobeica, au eşuat şi ele deoarece solicitarea de explicații de la pădurarii vizaţi demonstrează că au fost fraze rupte din context şi potrivite la alte fapte sau activităţi.
La final de activitate a acestei comisii speciale putem constata că deşi cineva şi-ar fi dorit cu ardoare să arunce cu pietre în proprii colegi şi entitatea silvică, această aventură a eşuat. Toate faptele înşiruite în acele pretinse demascări şi-au găsit rând pe rând infirmarea, deşi tăierile ilicite la cantonul 8 (condus în acea perioadă de Frunză Vasile) şi actate de Inspectoratul pentru Protecţia Mediului sunt la fel de reale precum şi persoana care a dorit să se prezinte drept luptător cu nedreptatea. Aşa că nedreptăţile imaginare, de obicei, sunt demascate, dar incompetenţa şi iresponsabilitatea au preţul lor”, menționează Agenția Moldsilva, în nota publicată la 23 iulie.
La 7 iunie curent, Agenția „Moldsilva” a reacționat la dezvăluirile unui pădurar, publicate de ZdG și anunță că o comisie specială formată din „cei mai buni specialişti din ramura silvică, cu rezultate notorii şi experienţă de activitate”, va efectua o anchetă de serviciu „veridică” în cazul entităţii silvice Hînceşti.
La începutul lunii iunie, ZdG a publicat o serie de investigații în care a prezentat detalii din lumea furtului de pădure din R. Moldova.
Un pădurar demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor.
Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată. Documentarea jurnalistică de câteva luni ar permite scrierea unei cărți. Ne-am limitat însă la publicarea, în următoarele zile, a unor istorii care demonstrează cel mai bine realitatea dintr-un sistem în care corupția a devenit un stil de viață.
- Hoții de păduri (I). Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane
- Hoții de păduri (II). Lupta unei dinastii de pădurari cu sistemul și cu relațiile din justiție
- Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”
- VIDEO/ Hoții de păduri (IV). Cum se fură pădurile. ZdG explică