Compensații la energie. Cum va fi acordat ajutorul pentru sezonul rece 2023-2024
Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice, anunță vineri, 29 septembrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) printr-un comunicat.
Astfel, conform instituției, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi.
Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023, (inclusiv persoanele care s-au înregistrat anul trecut).
Reprezentanții MMPS au comunicat pentru Ziarul de Gardă că toate persoanele vor trebui să se înregistreze din nou pe platforma online compensatii.gov.md, după ce au fost efectuate câteva modificări la program. Mai exact, este vorba despre mecanismul unificat de compensare.
„Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept fost stabilit.
Înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate”, precizează ministerul.
Pe 17 august 2023, Parlamentul a decis instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” „și extremă”, care, potrivit autorităților, ar permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului.
Documentul, aprobat de Parlament, integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului – a ajutorului pentru perioada rece a anului și a compensațiilor la achitarea facturilor la energie – într-un mecanism unic: plata compensațiilor la energie. În perioada rece 2022-2023, aproximativ 170 000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale separate.