Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Compensații la energie. Au mai…

Compensații la energie. Au mai rămas 5 zile pentru a completa cererea

Imagine simbol

Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece, din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii trebuie să completeze cererea până pe 25 noiembrie inclusiv pe platforma online compensatii.gov.md, chiar dacă s-au înregistrat anul trecut.

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”. Astfel, anul acesta este pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care se încălzesc cu lemne sau cărbuni.

Pe 17 august 2023, Parlamentul a decis instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” „și extremă”, care, potrivit autorităților, ar permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului. 

Documentul, aprobat de Parlament, integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului – a ajutorului pentru perioada rece a anului și a compensațiilor la achitarea facturilor la energie – într-un mecanism unic: plata compensațiilor la energie. În perioada rece 2022-2023, aproximativ 170 000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale separate.