Compania FlyOne, afiliată fostului ministru al Justiției Vladimir Cebotari, anunță modificări în orarul zborurilor
Compania aeriană FlyOne, afiliată fostului ministru al Justiției Vladimir Cebotari, anunță sâmbătă, 6 august, că din cauza unei defecțiuni tehnice, o aeronavă a staționat în Istanbul timp de 7 ore. Astfel, potrivit companiei, din acest motiv, zborurile ulterioare vor avea modificări de orar.
„Vă aducem la cunoștință că din cauza unei defecțiuni tehnice, aeronava a staționat în Istanbul timp de 7 ore.
Din acest motiv, zborurile ulterioare vor avea modificări de orar.
Vă rugăm să verificați graficul și notificările primite”, anunță Compania aeriană FlyOne.
Pe 12 iulie curent, Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova (AAC) anunța că a redus numărul de autorizații emise pe numele companiei aeriene Fly One, afiliată fostului ministru al Justiției Vladimir Cebotari. Astfel, 23 din 38 de autorizații au fost suspendate până la remedierea unor probleme.
Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că a solicitat Autorității să pregătească modificări la actele normative care să crească contravențiile și să fie implementate „norme clare pentru suspendarea sau retragerea autorizațiilor pentru curse regulate sau neregulate în cazul unor abateri ce aduc atingere drepturilor consumatorilor”.
„Urmează să verificăm activitatea tuturor companiilor aeriene și vom lua decizii similare în caz de necesitate”, a scris Spînu într-o postare pe Facebook.
Conform AAC, reducerea autorizațiilor nu vor afecta pasagerii, compania aeriană urmând să-și onoreze obligațiile de transportare a pasagerilor conform biletelor comercializate.
„În conformitate cu cadrul normativ pertinent, eliberarea autorizațiilor pentru zborurile regulate se emit pentru o perioadă de un an de zile și la momentul eliberării acestora, AAC a luat în considerație capacitățile disponibile ale companiei. Mai mult, compania intenționa să intre în posesia a două aeronave A-321 (cu 220 fotolii/ aeronavă), care nu au fost livrate de către partea contractantă.
Ca urmare a anulării de către „Fly One” S.R.L. a curselor aeriene, AAC a inițiat o evaluare a capacităților de transportare și a rețelei de zboruri. Urmare a analizei și a discuțiilor purtate cu compania aeriană în vederea diminuării riscurilor de anulare sau întârziere a zborurilor, au fost operate un șir de modificări în autorizațiile de zbor eliberate anterior de către AAC. În acest sens, pe data de 12 iulie, a fost emis un act administrativ, prin care au fost ajustate autorizațiile emise Companiei Aerienie Fly One”, precizează Autoritatea.
Cât privește situațiile frecvente de întârziere prelungită a zborurilor de către unele companii aeriene, AAC, în calitate de instituție abilitată cu prerogativa de protecție a consumatorilor în domeniul aviației civile, susține că este necesar de aplicat „principiile și abordarea statelor membre UE vis-a-vis de neadmiterea sau prevenirea fenomenului de întârziere sau anulare nejustificată a zborurilor”.
Altfel, în scopul evitării defavorizării consumatorilor, dar și descurajării comercianților de a practica activități ce pot leza drepturile și interesele legitime a consumatorilor, AAC anunță că a transmis proiectul de modificare a Codului contravențional, prin care se propune „înăsprirea pedepsei pecuniare stabilite de articolul 344 alineatul (3) litera d) de la 30 la 60, corespunzător la 120 – 240 de unități convenționale, ceea ce va avea ca efect chibzuința suplimentară din partea comercianților atunci când comercializează servicii consumatorilor în domeniul aviației civile”.
„Suplimentar, a fost inițiat un proiect de modificare a Regulamentului privind autorizarea zborurilor şi utilizarea spațiului aerian național de către aeronavele civile şi de stat, aprobat prin HG nr. 870/2020, ce va crea posibilitatea de suspendare sau retragere a autorizațiilor pentru curse regulate sau neregulate în cazul unor abateri ce aduc atingere drepturilor pasagerilor”, precizează AAC.
Pe 9 iulie, AAC anunța că s-a autosesizat urmare a anulării mai multor curse a operatorului național „Fly One” și spunea că va investiga activitatea companiei aeriene, circumstanțele care au dus la anularea mai multor curse aeriene, dar și condițiile în care sunt respectate drepturile consumatorilor.
Atunci, AAC menționa că în cazul în care vor fi depistate neconformități, Autoritatea își va rezerva dreptul de a retrage, suspenda sau anula actele permisive ale operatorului aerian.
Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că primit mai multe plângeri de la cetățeni, referitor la anularea curselor de zbor ale companiei FlyOne.
- (audio) Explicațiile directorului „Fly One” referitor la comasarea curselor și întârzieri: „Standardele europene permit”
- Curse anulate de FlyOne. Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat
Pe 20 iulie, compania aeriană FlyOne a anunțat că a anulat cursa Chișinău-Amsterdam-Chișinău din cauza alertei cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău.