Principală  —  IMPORTANTE   —   Comitetul Național de Securitate Aeronautică…

Comitetul Național de Securitate Aeronautică s-a convocat în ședință extraordinară. Ce decizii au fost luate

Sursa foto: MAI
Sursa foto: MAI

Comitetul Național de Securitate Aeronautică (CNSA) s-a întrunit sâmbătă, 1 iulie, în ședință extraordinară, pentru a identifica „toate circumstanțele și acțiunile conexe tragicului accident care a avut loc pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău pe 30 iunie”. În cadrul ședinței, a fost luată decizia de creare a grupului de lucru la nivel de experți din domeniul securității și ordinii publice, cu participarea tuturor instituțiilor abilitate în domeniul securității aeronautice.

Grupul de lucru va prezenta în termen de 14 zile proiectul de Raport preliminar, care va cuprinde analiza cauzelor și circumstanțelor care au determinat producerea accidentului, informează Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„În baza Raportului preliminar, grupul de lucru va prezenta Comitetului recomandări și propuneri de consolidare a cadrului normativ existent și perfecționare a protocoalelor de procedură aplicate în activitatea cotidiană de asigurare a securității și ordinii publice în Aeroportul Internațional Chișinău (…).

(…) Totodată, subliniem că prezentarea intenționată sau neintenționată a informațiilor neveridice ar putea crea provocări la adresa ordinii publice, securității aeronautice și securității naționale, fapte care vor fi investigate și contracarate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Comitetul mizează pe profesionalismul, buna înțelegere și colaborarea constructivă cu toate entitățile mass-media”, se spune într-un comunicat al ministerului.

Vineri, 30 iunie, un incident grav de securitate a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat un polițist de frontieră, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Starea de sănătate a lui Rustam Ashurov Karimovici este foarte gravă, acesta având mai multe răni grave, conform unor surse ale Ziarului de Gardă. Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin cinci gloanțe au fost trase în corpul bărbatului în momentul asaltului de la aeroport.

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat sâmbătă, 1 iulie, că în momentul intervenției, agresorul a atacat și o grupă de asalt care a intervenit pentru reținerea acestuia. Au fost schimburi de focuri, iar agresorul a fost rănit, aceasta fiind singura persoană care a fost rănită în timpul incidentului. Tot sâmbătă, procurorul general interimar, Ion Munteanu a precizat că bărbatul „se află acum în stare gravă, de inconștiență, sub supravegherea medicilor și a forțelor de ordine”.