Comisia Laundromat susține că spălările de bani și frauda bancară, deși și sunt fenomene distincte, au aceiași autori și persoane conexe
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a ajuns la etapa pregătirii raportului privind rezultatele activității sale.
Președinta Comisiei Inga Grigoriu a specificat că au fost adresate peste 140 de demersuri cu întrebări către diferite instituții pentru a face lumină în subiectul laundromatului moldovenesc. A fost menționat faptul că pe perioada activității Comisiei, s-a reușit acumularea unor informații relevante și, foarte important, s-a reușit sporirea rezonanței acestei probleme. În acest mod s-a pus presiune publică asupra instituțiilor abilitate responsabile de mersul anchetei, încât aceasta să nu fie stopată, iar dosarul să nu fie clasat.
În cadrul audierilor organizate astăzi de Comisie, a participat șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.
Acesta a relevat despre existența a două fenomene distincte.
„În cazul fraudei bancare a fost adusă atingere a trei bănci sau sistemului bancar, din care au fost sustrași banii, iar în cazul ”Laundromatului” prin Republica Moldova, folosindu-se sistemul financiar-bancar și sistemul judecătoresc, a fost trecută o sumă de peste 21 de miliarde de dolari. Sunt fenomene distincte. Legătura care există între aceste două scheme sunt persoanele, în unele cazuri sunt aceleași persoane”, a afirmat Viorel Morari.
Inga Grigoriu a menționat că, la sugestia acestuia, Comisia ”Laundromat” urmează să formuleze întrebări suplimentare pentru a afla ce împiedică instituțiile statului să-și pună în aplicare atribuțiile, aspectele respective urmând să fie incluse în raportul final.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema ”Laundromat”. În cadrul activității sale, Comisia a solicitat audierea, inclusiv, a ex-procurorului general Corneliu Gurin și fostei șefe adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor care, potrivit celor anunțate astăzi, a refuzat să participe la audieri.
Săptămâna viitoare, Comisia intenționează să invite la audieri și un judecător în cadrul dosarului ”Laundromat”.