Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia Europeană propune prelungirea cu…

Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și UE

Sursa foto: agrobiznes.md

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri, 31 ianuarie, prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Multe produse din R, Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga Uniune Europeană, afirmă Siegfried Mureşan, care accentuează faptul că Parlamentul European se va asigura că „această măsură benefică pentru R. Moldova intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare pe 24 iulie 2024”.

„(…) R. Moldova are perspectivă europeană și se integrează în din ce în ce mai multe programe și proiecte europene. Vrem ca legăturile economice cu Moldova să crească cât mai mult, cât mai repede și vrem ca întreprinzătorii din R. Moldova să beneficieze cât mai mult de pe urma apropierii de Uniunea Europeană. (…) Decizia de liberalizare, care permite R. Moldova să exporte aceste produse pe toată piața europeană, este cea corectă (…)”, a spus europarlamentarul.

În iulie 2023, Parlamentul European a votat prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, măsura prevede că producătorii moldoveni vor exporta timp de un an pe marea piață europeană prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative.

„Liberalizarea comerțului între R. Moldova și Uniunea Europeană a avut deja un impact pozitiv asupra economiei moldovenești. Accesul la piața europeană, cu o mai mare deschidere și posibilități comerciale, a permis producătorilor moldoveni să-și promoveze și să-și vândă produsele într-un mediu competitiv. Prin prelungirea acestei măsuri, Uniunea Europeană continuă să demonstreze angajamentul și sprijinul său față de R. Moldova”, a declarat anterior ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Exporturile din R. Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la 1,9  miliarde de dolari în 2021 la 2,5 miliarde de dolari în 2022.

Liberalizarea comerțului între UE și R. Moldova, prelungită pentru încă un an. Siegfried Mureşan: „Consider că trebuie să luăm o decizie pentru liberalizarea permanentă”